Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Raad van State vernietigt beslissing minister over helihaven Lint - EBLT

FLASH: Raad van State vernietigt beslissing minister over helihaven Lint - EBLT

De saga rond de helihaven in Lint (EBLT) kreeg weer een nieuwe episode. 

In haar besluit van 16 december 2021 (nog niet gepubliceerd) stelt de Belgische Raad van State dat het besluit van de Minister, om de helihaven EBLT in Lint toe te laten, niet voldoende is gemotiveerd. Vooral op twee punten zou de motivatie tekort schieten; van zodra we het arrest kunnen inkijken komen we hierop terug.

Voor zover we uit de eerste informatie begrijpen moet de minister nu opnieuw een besluit nemen welke dan vermoedelijk weer door een van beide partijen zal worden aangevochten. De zaak is intussen meer dan 7 jaar hangende en zal nog wel een paar jaar duren... Gelukkig dat men in Lint geen nieuwe elektriciteitscentrale op gas moet bouwen, want dan zouden we reeds lang in het donker zitten!  

 

Even terug in de tijd...

  • Op 4 september 2014 start de gemeente Lint met het openbaar onderzoek naar de nieuwe vergunningsaanvraag voor een permanente helihaven op de terreinen van de AED Studio's te Lint. Dit onderzoek resulteert in het feit dat de gemeente een negatief advies overmaakt aan de Bestendige Deputatie van de Provincie Antwerpen die over deze vergunning moet beslissen.

  • In december 2014 weigert de bestendige deputatie een vergunning voor het exploiteren van een helihaven in Lint. Heliventure gaat hiertegen bij minister Schauvliege in beroep.

  • In een persmededeling stelde minister Schauvliege op 10 Juli 2015: "Heliventure beschikt niet over de nodige stedenbouwkundige vergunningen, staat niet den dienste van verschillende bedrijven in het betrokken gebied en zou helikopters onder de minimaal vereiste hoogte boven woongebied laten vliegen. Om al die redenen acht ik de inplanting van een helihaven te Lint niet opportuun." en met deze weigert ze de vergunning. 

  • Heliventure stapt naar de Raad van State en op donderdag 14 september 2017 velt de Raad van State zijn arrest over de beslissing van de Minister van Ruimtelijke Ordening en Landbouw, Joke Schauvliege, om de vergunning voor de helihaven Heliventure te Lint niet toe te staan. Ze stelt dat de argumentatie van Schauvliege die gebruikte om de weigering door de Provincie Antwerpen van de vergunning voor de helihaven van Lint te bevestigen, niet gegrond is en vernietigt de beslissing.

  • Hierdoor moet de minister een nieuwe beslissing nemen en eind 2017 keurt de minister vergunning goed voor de helihaven EBLT op de terreinen van de AED Studio's (ex-Alfacam) te Lint.

  • In april 2018 besluiten de gemeentebesturen van Lint, deze van Hove en deze van Kontich om naar de Raad van State te stappen om de toegekende vergunning voor de helihaven aan te vechten.

  • Op 16 december 2021 stelt de Raad van State dat het besluit van de Minister, om de helihaven EBLT in Lint toe te laten, niet voldoende is gemotiveerd en nietig is.

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

3 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *