Bezig met laden...

Logboek

Bell V280 Valor vliegt nu ook zonder piloot

Bell V280 Valor vliegt nu ook zonder piloot

Twee jaar na zijn maidenvlucht, eind december 2017, liet Bell zijn V-280 Valor tiltrotor voor het eerst volledig autonoom vliegen. Het toestel maakte twee volledige vluchten, van start-up tot shut-down, zonder menselijke tussenkomst in de helikopter. Voor de zekerheid waren er wel piloten aan boord.

Beide vluchten verliepen perfect en de V-280 Valor vloog autonoom gedurende een totaal van 2 uur. De tiltrotor kom zelfs zonder problemen sneller dan 180 kts vliegen. De veiligheidspiloten aan boord moesten nooit tussenkomen en spraken van een groot succes.

Om de gedragingen van de autonome tiltrotor te kunnen analyseren werden de vluchten gesplitst in onderdelen:

  • automatische start-up en vertikaal opstijgen
  • hover
  • vertrekken en klimmen
  • overgaan naar kruissnelheid (met transitie van de rotoren van stijgmode naar vliegmode) 
  • waypoint navigatie    
  • automatische landing en shut-down

Zowel de Bell V-280 Valor als de Boeing-Sikorsky SB>1 Defiant maken deel uit van het JMR-TD (Joint Multi-Role Technology Demonstration) programma waarin Bell en Sikorsky-Boeing elk een half miljard dollar steun krijgen van de staat om het prototype te ontwikkelen. Het JMR programma is een soort prototype programma welke de uiteindelijke technologie zal kiezen voor de nieuwe generatie van Amerikaanse legerhelikopters.

Vorige artikels over de Bell V-280 Valor: klik hier

Foto copyrights: Bell Helicopers

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *