Bezig met laden...

Logboek

Leonardo's NGCTR-prototype is klaar, maidenvlucht voor de zomer?

Leonardo's NGCTR-prototype is klaar, maidenvlucht voor de zomer?

NGCTR (NextGen Civil TiltRotor) is een Europees onderzoeks- en innovatieproject onder leiding van Leonardo Helicopters, gericht op de ontwikkeling van een geavanceerd concept voor een nieuwe generatie tiltrotor. Dit project heeft als doel de prestaties en het operationele vermogen te verbeteren vergeleken met de huidige tiltrotor-configuraties.

Onder het door de EU gesponsorde Clean Sky 2 project, nu Clean Aviation genaamd, is Leonardo het leidende bedrijf die de demonstratie tiltrotor van de volgende generatie, de NGCTR, mede ontwikkelt. Daarnaast werken er 70 Europese partnerbedrijven in dit Europees 2020 programma, waaronder universiteiten, onderzoekcentra en kleine specialistische bedrijven! Een van de partnerbedrijven is het Nederlandse NLR Rotorcraft, lees hier hun bijdrage aan het programma.

Het speciale aan deze tiltrotor is dat niet de motoren en de ganse gondels roteren bij het wisselen tussen verticale en horizontale vlucht maar alleen beide rotortransmissies. Volgens Leonardo maakt dit de constructie veel minder complex ook al omdat de beide turbine gewoon vast aan de casco bevestigd worden. Ook de Bell V-280 Valor, de winnaar van het US Army FLRAA programma, gebruikt dit systeem.

Er is nu een belangrijke mijlpaal bereikt in het NGCTR-TD-programma, aldus Massimo Biggi, Next Generation Fast Rotorcraft Programmes Manager. De Final Review Meeting werd op 14 maart 2024 gehouden in Cascina Costa, waarbij de prestaties werden benadrukt die sinds de start van dit uitdagende programma zijn geboekt. Leonardo en zijn verschillende consortiumpartners hebben het afgelopen jaar gewerkt aan het leveren van de benodigde hardware, waardoor de NGCTR-TD nu in zijn geheel kon worden tentoongesteld (zie foto's)

Na de lange vertraging die het project heeft opgelopen door Covid-19 is het prototype nu bijna klaar voor zijn maidenvlucht. Leonardo moet wel nog een reeks grondtesten afwerken maar er is goede hoop dat het toestel voor de zomer voor het eerst de lucht zal ingaan. We duimen voor Massimo Biggi en zijn team. 

We blijven dit project van nabij volgen!

Foto's © Leonardo Helicopters

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *