Bezig met laden...

Logboek

Stichting Alouette Museum (AMB) brengt Alouette's terug thuis (deel 2)

Stichting Alouette Museum (AMB) brengt Alouette's terug thuis (deel 2)

Helikopters hebben altijd al een speciaal plaatsje in ons collectief geheugen. Nederlanders of Vlamingen hebben deze vorm van heimwee naar twee helikopters die intussen bijna monumenten zijn geworden. Vlamingen doen het met de Seaking helikopters en Windkracht 10, de Nederlanders doen het met de bekende Alouettes en de Grashoppers.

Dit is deel II van het verhaal achter de Stichting Alouette Museum Barneveld (AMB) - deel I kunt u hier lezen. 

 

Start van de stichting AMB

Met de komst van de Alouette A-301 kwam alles in een stroomversnelling. Nu moest er een professionele aanpak komen, en dat resulteerde uiteindelijk in de Stichting Alouette Museum Barneveld (AMB). Op 31 maart 2020 was de oprichting een feit. Het bestuur bestaat uit de heren Rob Hoogboom (voorzitter), Peter van Diermen (secretaris) en Peter van Harten (penningmeester). 

De stichting AMB heeft als doelstelling om de Alouette III helikopter, met haar roemrijk verleden binnen de Koninklijke Luchtmacht, te behouden voor de Nederlandse luchtvaart historie. Naast het opstellen van een permanente tentoonstelling wil de stichting een plek bieden voor waar ervaringen gedeeld kunnen worden en men deel kan nemen aan themadagen en/of technische workshops.

De stichting beheert de collectie bestaande uit helikopters, foto’s, boekwerken en historisch materiaal. Deze collectie is ondergebracht in het museum te Barneveld (zie verder). 

Het logo van het museum is ontworpen door Aviation Artist Peter van Stigt en er zijn verschillende badges en T-shirts met dit logo te koop in de showroom of via de secretaris.

Na de A-301 kwam ook de A-453 uit Zwitserland terug naar Barneveld

Na aankoop van de A-301 was een belangrijke eerste stap gezet naar de verwerving van een collectie Alouette’s. In het voorjaar van 2019 werd de A-453 opgespoord in Zwitserland. Het toestel verkeerde in abominabele staat, maar was nog wel in Grasshopper kleuren. In mei 2019 werd deze op een vrachtwagen geladen en naar Barneveld gebracht. De A-453 werd in juni 1996 uit dienst genomen en daarna verkocht aan Eurocopter France; hoe het in Zwitserland is geraakt is niet bekend.

En uit Zweden kwamen de A-208, de A-350, de 494, de A-495 en de A-500 terug 

De Stichting AMB bracht in juli 2019 een bezoek aan Zweden. In het Aeroseum in Göteborg troffen ze een aantal ex-Klu Alouette’s aan, waaronder de A-208 die in Zweden vloog met de civiele registratie SE-JCR .

De A-208 was de allereerste Klu Alouette III die op 31 juli 1964 op toenmalige vliegbasis Soesterberg de wielen op Nederlandse grond zette. De onderhandelingen met het museum in Zweden hebben tot een overeenkomst geleid, en die omvatte terugkeer naar Nederland de A-208, A-350, A-494, A-495 en A-500. En op 14 november 2020 kwamen deze kisten aan in Barneveld. Klik hier voor de fotoreportage van de aankomst.

De stichting AMB staat voor een drie sporen activiteit: het openstellen van de showroom met de ganse collectie, het verhuren van de A-301 voor static displays en het verzorgen van vliegdemonstraties met modelhelikopters. De volledige AMB collectie bestaat nu uit zeven Alouette III's, maar of ze allemaal ooit toonbaar zullen zijn is nog de vraag. 

Static display

De Alouette's zijn ook te huur op locatie om bij de mensen te brengen. In 2019 werd door Defensie beroep gedaan op de Alouette III A-301 als static display voor de Nationale Veteranen Dag in Den Haag. Met een luchtmacht dieplader werd de Alouette in Barneveld opgehaald en naar het Malieveld gebracht. Op 29 juni 2019 trok de kist heel veel belangstelling. Later dat jaar stond de Alouette III A-301 ook op vliegbasis Eindhoven naaraanleiding van de Luchtmacht Veteranen Dag en tijdens de herdenking van 75 jaar Bevrijding op de vliegbasis Woensdrecht.

Modelhelikopter demonstaties

Ook de modelhelikopters gaan 'on tour' voor shows en workshops. Afgelopen jaren waren er regelmatig demonstraties door Peter van Diermen. Op de Dutch Heli Day op 3 augustus 2019 in Stroe was er een prachtige demonstratie gevolgd door zowat 10.000 bezoekers. Maar ook in het buitenland word de show van de modelhelikopters erg gesmaakt.

Het museum

En nu is er de nieuwe showroom, alias museum. Stichting AMB beschikt daarmee over een prachtige plek, waar op waardige wijze een mooi en permanent eerbetoon zal worden gebracht aan de Gentille Alouette III.

  • Waar: Industrieterrein De Valk, Röntgenstraat 8c, 3771RV, Barneveld.
  • Wanneer: Toegang voorlopig alleen op afspraak
  • Hoe: via secretaris Peter van Diermen, via [email protected]  of via 06-23010954. 

Via Facebook communiceert de stichting AMB (Stichting Alouette Museum Barneveld) met zijn leden en belangstellenden. Inmiddels zijn er al er meer dan duizend leden en dit aantal stijgt nog steeds. Je kunt je aanmelden via Facebook.

 

Dit is het tweede en voorlaatste deel van ons artikel over de Stichting Alouette Museum Barneveld. Met onze speciale dank aan Jurre Lam, auteur van het artikel en Peter van Diermen, secretaris van de Stichting.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *