Bezig met laden...

Logboek

Zuid Korea gaat 36 aanvalshelikopters aankopen

Zuid Korea gaat 36 aanvalshelikopters aankopen

Het Zuid Koreaanse leger heeft een budget van 3,17 miljard Won (€2,4 miljard) gekregen voor een nieuw programma voor 36 geavanceerde aanvalshelikopters. Dit programma staat voor de vervanging van de intussen verouderde Bell Cobra AH-1 versie S aanvalshelikopters. 

Het programma zal volgend jaar starten en alle 34 aanvalshelikopters moeten tegen 2028 geleverd zijn. Bedoeling is dat deze nieuwe helikopters door een buitenlandse fabrikant worden gebouwd. Deze helikopters worden aangekocht om offensieve operatie's van grondtroepen te ondersteunen.

In een net afgelopen programma heeft Zuid-Korea 36 Boeing AH-64E Apache helikopters aangekocht. De DAPA, het Zuid-Koreaanse aankoopbureau van het leger, maakte de opmerking dat de nieuwe procedure opgestart is om de juiste helikopter te vinden die voldoet aan de specificatie's van het leger. Of dit betekent dat men niet direct gaat kiezen voor de Apaches van Boeing is niet verduidelijkt. Het budget zou wel een aankoop van 36 extra Apaches toelaten.

Anderzijds zal Bell zeker pogen de Cobra AH-1 te vervangen door de nieuwe versie: de AH-1Z Viper. Dit zou een aanzienlijke besparing kunnen betekenen voor de Zuid-Koreaanse defensie. De AH-1Z Viper is een vooruitstrevende aanvalshelikopter die voor het eerst vloog in het jaar 2000 en werd geïntroduceerd bij de US Marines in 2010. De "One Zulu" is ook de enige aanvalshelikopter die uitgerust is met volledig geïntegreerde lucht-luchtdoelraketten. Bell AH-1Z’s Target Sight systeem (gebouwd door Lockheed Martin) geeft de piloten de verste en meest accurate doelidentificatie die ooit in een helikopter ingebouwd is.

In Zuid-Korea wordt ook verwacht dat TAI (Turkish Aerospace Industries) met de T-129 zal meedingen in dit programma. Ook dit toestel is veel goedkoper dan de Boeing Apache AH-64E maar TAI kampt met het probleem dat het geen toestellen kan uitleveren door een boycot van de Amerikanen op militaire export naar Turkije. De T-129 is voorzien voor LHTEC T800-4A turbines die door LHTEC niet aan Turkije mogen worden geleverd.  

Daarnaast heeft het Zuid-Koreaanse leger ook extra budget van zowat 850 miljoen Won (€645 miljoen) ontvangen voor de ontwikkeling van een MCM versie (mine counter measures) van de MUH-1 Marineon. Deze ontwikkeling zal worden uitgevoerd door KAI (Korea Aerospace Industries).

Foto Boeing Apache copyright: Tom Buysse - met onze dank

Zie hieronder een video van de Bell AH-1Z Viper

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *