Bezig met laden...

Logboek

Drie NH90-helikopters oefenen vanop NL marine transportschip

Drie NH90-helikopters oefenen vanop NL marine transportschip

De Koninklijke Nederlandse Luchtmacht oefent vanaf deze week voor het eerst met 3 NH90’s tegelijk aan boord van een amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine. Zr.Ms. Johan de Witt en de maritieme gevechtshelikopters doen mee in de Fleet Operational Sea Training, waarin ze verschillende aspecten van oorlogsvoering beoefenen. De oefening vindt plaats voor de Britse zuidkust.

n de training die kortweg FOST heet, staan het opsporen van onderzeeboten en strijd tegen oppervlaktedoelen op het programma. Het oefenen vindt plaats in de wateren ten zuiden van de Britse havenstad Plymouth. Normaal opereren de NH90’s van 860 Squadron voor de FOST vanaf het Britse Naval Air Station Culdrose. Dat is echter vanwege Covid-19-maatregelen gesloten. Daarom is Zr.Ms. Johan de Witt 3 weken een varend vliegveld voor de kust van Zuid-Engeland.

Onder 1 dak

Nadat het schip al eerder was vertrokken, kwamen de helikopter maandag aan boord vanaf hun thuisbasis Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Gisteren was de 1e oefendag. “Voor ons is het uniek dat wij nu alle logistieke ondersteuning onder 1 dak hebben”, geeft detachementscommandant luitenant-ter-zee der 1e klasse Friso Feenstra aan. “Alles staat aan boord. Dat maakt de training net zo realistisch als daadwerkelijke inzet en dus erg waardevol voor de leerlingen.”

Luchtmacht en marine leiden helikopterbemanningen tijdens FOST op voor maritieme oorlogsvoering. Samen doen ze ervaring op voor toekomstige inzet en het opereren vanaf een schip. “Ons doel is het zo goed mogelijk ondersteunen van de helikoptertrainingen en ervaring opdoen met de NH90”, zegt commandant kapitein-ter-zee Walter Hansen. “We ervaren nu welke uitdagingen daar voor ons als schip bij komen kijken. Bijvoorbeeld hoe richten we de hangaar in en hoe communiceren we met elkaar.”

Foto copyrights: Ministerie van Defensie NL

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *