Bezig met laden...

Logboek

Medische urgentiehelikopter: een must in het Londense netwerk van spoedgeneeskunde

Medische urgentiehelikopter: een must in het Londense netwerk van spoedgeneeskunde

We hebben in deze rubriek reeds dikwijls geschreven over de grote toegevoegde waarde van de medische urgentiehelikopters. Toch blijft de Belgische volksgezondheid, aangevoerd door de ontslagnemende minister en dokter, Maggie De Block, doof voor deze argumentatie.

In al de omringende landen van Belgie is er een goed uitgebouwd netwerk van medische urgentiehelikopters, die elk op hun beurt jaarlijks een zeer positief bilan voorleggen van hun activiteiten en vooral van een groot aantal urgente tussenkomsten waar leven en dood erg dicht bij elkaar liggen.

Nederland, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en de UK leveren dagelijks het bewijs van de belangrijkheid van de helikopter in het medisch urgentiesysteem. De Belgische volksgezondheid maakt er zich vanaf met een subsidie van 62.500 euro aan twee private initiatieven.

De Londense Air Ambulance viert dit jaar haar 30 jaar bestaan en het 'redden' van haar 40.000e patient. En dat in een grootstad als Londen waar heelwat klinieken zijn en waar verbindingen toch over de weg zouden kunnen. Een argument om NEE te zeggen tegen een betere financiering van de Belgische urgentiehelikopters was het feit dat men vrij snel in een ziekenhuis geraakt over de weg.

De Londense urgentiehelikopters die zeer goed samenwerken met verschillende ziekenhuizen en urgentiecentra van de Britse hoofdstad stellen duidelijk dat vooral het snel ter plaatse brengen van gespecialiseerd medisch personeel de sleutel voor het succes is. Of de patient, na de eerste urgentiezorg, met een helikopter of een ziekenwagen naar het ziekenhuis wordt overgebracht is minder van belang.

Gareth Grier, hoofdgeneesheer van de Londense urgentiehelikopters, ziet de evolutie van zijn urgentiediensten in de laatste 30 jaar. De hoge graad van specialisatie van het urgentieteam maakt dat zijn diensten heel veel levens kunnen redden. Toch blijft het team zich verder specialiseren en inzetten om nog beter te worden, want ieder slachtoffer is er een teveel. De London Air Ambulance is trouwens de eerste urgentiehelikopterdienst die ook bloed aan boord heeft. 

Misschien moeten we de volgende Belgische minister van Volksgezondheid uitnodigen om met de helikopter de medische helikopter urgentiediensten in de omringende landen te gaan bezoeken. Of misschien een weekje stage te lopen in de Nederlandse, Franse of Britse dienst. We zijn ervan overtuigd dat de minister dan wel overtuigd zal zijn dat er meer mensenlevens kunnen worden gered door de medische urgentiehelikopters.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *