Bezig met laden...

Logboek

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

Nieuws uit onze luchtvaartregisters

In de afgelopen maand werden geen nieuwe helikopters in de Benelux luchtvaartregisters ingeschreven. Dit is niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar want ook vorig jaar december hebben we geen nieuwe helikopters mogen verwelkomen. Maar toch is er wat nieuws dat we kunnen delen.   

 

Nieuwe Bell 407 GXi met registratie OO-DOU mag vliegen

Op 17 november 2021 werd op het vliegveld EBKT (Wevelgem) bij de firma ATB de nieuwe Bell 407GXi helikopter van de firma Jan Construct gekeurd door het DGLV (Directoraat-Generaal Luchtvaart). Daarna kreeg het toestel zijn luchtwaardigheidsattest en de nodige documenten van de Belgische luchtvaartautoriteit. Het kan mag nu de lucht in. Wij wensen eigenaar Jan veel succes en veel safe flights met zijn nieuw toestel.

De voorganger van de Bell 407 GXi bij de firma Jan Construct was de Bell 407 GX met registratie OO-EMT. Dit toestel werd verkocht en vertrok op 9 december 2021 naar de Kent Intl. Airport, Manston in Engeland. Het zal vermoedelijk in de komende dagen uit het Belgisch register worden uitgeschreven.

Foto © Roland De Groote - met onze dank

 

RotorWay Exec 162F met registratie OO-138

Bij een controle op 5 november 2021 in Amsterdam plukte de politie een Mercedes bus met een aanhanger en Roemeense nummerplaat van de weg geplukt. De aanhanger was geladen met een gele RotorWay zelfbouw helikopter en een box met de rotorbladen. De aanhanger was niet reglementair uitgerust en de politie verplichte de chauffeur deze af te koppelen en achter te laten (lees verder

Na wat zoekwerk werd het duidelijk dat de gele Rotorway de OO-138 was die blijkbaar door de laatste eigenaar, O. Rougraff, via een veilingsite verkocht was aan een Roemeen die het toestel die dag in Dour (B) was komen ophalen. Het toestel was een 'amateur-build', in 1996 ingeschreven in het Belgisch register, en gebouwd door het Belgische Heliborne.  

Veertien dagen later was de trailer met de RotorWay blijkbaar uit Nederland mogen vertrekken en werd het door de Duitse politie opgemerkt toen het langs de weg stond na een defect aan de Mercedes bus. Bij een controle stelde de Duitse politie vast dat de aanhangwagen een valse registratienummer droeg en dat de Mercedes bus geen geldige technische controledocumenten bezat. Het konvooi werd in Duitsland aan de ketting gelegd.

Of de RotorWay uiteindelijk toch op zijn Roemeense bestemming is geraakt weten we niet. Wel staat het toestel nog steeds ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister. Volgens onze informatie heeft het toestel bijna 10 jaar niet meer gevlogen. Hier kun je wat meer info en foto's bekijken van dit toestel. En om te besluiten: hoe een helikopter lijden kan!

 

Nederland krijgt twee Leonardo AW189 SAR helikopters

Voor de komende 10 jaar, vanaf 1 juli 2022, krijgt Nederland twee Leonardo AW189 helikopters voor de Kustwacht SAR operaties. Het Amerikaanse Bristow won de aanbesteding voor deze opdracht die tot eind juni 2022 door NHN, Noordzee Helikopters Nederland, wordt uitgevoerd.  

De AW189 helikopters bieden plaats aan 19 personen exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard 2 vliegers, een lieroperator, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige. Vermoedelijk zullen deze nieuwe toestellen vanaf het 4e kwartaal 2022 ingezet worden vanop hun basissen Den Helder en Midden-Zeeland.

 

Airbus H125 met registratie OO-TUR uitgeschreven naar Turkije

Airbus Helicopters AS.350B3e Ecureuil (model Airbus Helicopters H-125) - werd op 19.11.21 afgeschreven uit het Belgische luchtvaartregister en werd verkocht naar Turkije. Deze helikopter stond nauwelijks drie maanden officieel geregistreerd op het Belgische luchtvaartregister en was eerder aangekondigd als een nieuwe helikopter voor Heli&Co. Het toestel is eigendom van een Turkse Belg die het toestel liet overvliegen naar Turkije. 

 

Uit de oude doos: Robinson R22 met serienummer 19

Dat Frank Robinson de helikopter 'toegankelijk en betaalbaar' maakte voor een groot publiek is een ongelofelijke verwezenlijking. Niemand geloofde in zijn ideeën en ontwerpen dus bouwde hij de R22 dan maar zelf. Het was het begin van een onderneming die intussen duizenden burgerhelikopters heeft gebouwd waarop bijna alle burgerpiloten hun opleiding zijn begonnen.

De allereerste Robinson R22 in België was deze met serienummer 19 gebouwd in 1979 en op 14 april 1980 ingeschreven in het Belgisch luchtvaartregister als OO-AHA. Het toestel kwam uit een serie van drie R22's die naar Europa waren verscheept. Eentje was bestemd voor de firma Sloane in de UK, eentje voor het Franse France Aviation en de derde, serienummer 19, was bestemd voor de Belgische operator Van Cauwelaert uit Sint-Pieters Leeuw (nu HSB).  

Het toestel was echter geen lang leven beschoren. In 1981 crashte het toestel reeds na slechts 124 vlieguren te Sint Pieters Leeuw. Bij een trainingsvlucht met Charles de Lannoye maakte het toestel bij een hover-oefening een roll-over en was onherstelbaar beschadigd. Op 5 januari 1982 werd het uit het Belgisch luchtvaartregister geschrapt.

Het verhaal van de eerste Belgische Robinson heeft niet lang mogen duren.

 

Nieuws van de nieuw ingeschreven helikopters

  • De Airbus H125 met registratie OO-GGG van G-Force werd na zijn registratie in het Belgisch register op 9 september 2021 vanuit de Airbus fabriek te Marignane overgevlogen naar het Spaanse Sabadell. Blijkbaar moest daar nog extra avionics worden ingebouwd en airco. Op 4 november is de nieuwe helikopter dan vertrokken uit Sabadell richting België waar het op 5 november op de helihaven EBLJ is aangekomen. Many safe flights gewenst met dit prachtige toestel.
  • De Airbus H125 met registratie OO-ABK van ABK werd geregistreerd in het Belgisch register op 9 september 2021. Ook dit toestel werd naar het Spaanse Sabadell overgevlogen voor de inbouw van extra avionics en airco. Het vertrok op 2 december uit Sabadell naar België. Het kwam aan op zijn thuishaven EBKT op 4 december na tussenlandingen in Valence (FR) en Reims (FR). Many safe flights gewenst met dit knappe toestel.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *