Bezig met laden...

Logboek

Defensie (NL) publiceert projectenoverzicht helikopters - deel I Apaches

Defensie (NL) publiceert projectenoverzicht helikopters - deel I Apaches

Defensie heeft zijn projectenoverzicht gepresenteerd aan de Nederlandse Kamer en de helikoptervloot komt aardig uit de verf. In deel I beschrijven we alle projecten rond de Apache helikopters. Nadien krijgt u ook een overzicht van de projecten rond de Chinooks, de Cougars, de NH-90 en de simulatoren. 

Hier een overzicht van de Apache helikopter projecten :

 • AH-64D block II upgrade
  • Defensie levert een kwalitatief en technologisch hoogwaardige bijdrage aan internationale operaties op alle geweldsniveaus. De Nederlandse Apache helikopters vormen daarvan een belangrijke component. De huidige versie van de Nederlandse AH-64D Apache, de block I-versie, heeft de grenzen van haar operationele capaciteiten bereikt. De enige andere gebruiker van deze versie van de Apache, de Amerikaanse landmacht, is in hoog tempo zijn toestellen aan het moderniseren.
  • Door de block II upgrade houdt Nederland operationele en logistieke aansluiting met de Verenigde Staten. De block II upgrade leidt tot een verbetering van de situational awareness van de Apache-bemanning, waardoor snel een beeld van de tactische situatie kan worden verkregen. Daarnaast kan de bemanning door de block II upgrade opereren in een Network Enabled Capabilities (NEC-) omgeving. Onderdeel van deze AH-64D Block II upgrade betreft tevens het opheffen van obsolescentie, aanschaf van voldoende Test & Support Equipment en reservedelen.
  • Door COVID-19 reisbeperkingen zijn twee geplande software upgrades aan een missie-systeem uitgesteld. Dit heeft echter geen effect op de inzetbaarheid van de Nederlandse Apache vloot. Zodra er door Amerikaanse overheid weer (inter)nationaal gereisd mag worden, zal deze upgrade op zowel Vliegbasis Gilze-Rijen als in Fort Hood (VS) op de Nederlandse Apache helikopters worden uitgevoerd. Een andere geplande modificatie wordt niet langer op de AH-64D configuratie uitgevoerd, maar is qua uitvoering verschoven naar de Project Remanufacture, waardoor het direct tijdens de modificatie naar de AH-64E configuratie wordt meegenomen. Dit is afgestemd met de Amerikaanse overheid en de fabrikant.
  • Eind 2020 staat een upgrade gepland van de AH-64D simulator op Gilze-Rijen. Deze wordt voorzien van de laatste cockpit software en het Manned-Unmanned Teaming systeem, zoals in de helikopters tijdens Block-II modificatie ook is geïnstalleerd.
  • Budget: €119 miljoen
 • AH-64D verbetering bewapening
  • Bij de invoering van de Apache in 1996 is een munitiepakket verworven, waarbij als uitgangspunt het optreden in reguliere conflicten is gehanteerd. Tijdens recente operaties is gebleken dat dit munitiepakket niet optimaal aansluit bij asymmetrische operaties, zoals deze in Irak en Afghanistan zijn uitgevoerd. Het pakket voldoet niet aan de eisen die tegenwoordig worden gesteld aan precisie en proportionaliteit. Een deel van het munitiepakket heeft daarnaast in 2012 het einde van de technische levensduur bereikt. Tenslotte hebben diverse technologische ontwikkelingen geleid tot nieuwe munitietypen die beter geschikt zijn voor het huidige militaire optreden. Deze combinatie van factoren maakt
   een herziening van het munitiepakket noodzakelijk. De behoeftestelling bestaat uit aanschaf van Hellfire-raketten (inclusief trainingsmiddelen) en onderdelen om de bestaande 70 mm raketten lasergeleid te maken. Het grootste deel van de levering van de laser gestuurde componenten voor de raketten is afgerond. Het grootste deel van het derde kwartaal 2021 en tweede kwartaal 2022 staan de resterende leveringen gepland.
  • Budget: €38,9 miljoen
 • AH-64D zelfbescherming (ASE)
  • Geavanceerde elektronische zelfbeschermingsmiddelen tegen lucht- en grondgebonden luchtverdedigingssystemen dragen in belangrijke mate bij aan de operationele bewegingsvrijheid en vergroten de overlevingskansen van de bemanning en het toestel. Effectieve zelfbescherming is
   mede bepalend voor succesvol en langdurig optreden. Bij de aanschaf van de Apache gevechtshelikopter in de jaren negentig van de vorige eeuw konden de toestellen nog niet worden voorzien van een geïntegreerd zelfbeschermingssysteem tegen verschillende typen  luchtafweersystemen. De apparatuur van de Apache bood toen slechts bescherming tegen oudere radargeleide luchtafweersystemen. Voor de operaties in Irak en Afghanistan zijn als tijdelijke oplossing dertien Apache Modular Aircraft Survivability Equipment systemen aangeschaft tegen infraroodgeleide luchtdoelraketten.
  • Met het project AH-64D zelfbescherming (ASE) krijgen de Apaches een geïntegreerd zelfbeschermingssysteem tegen verschillende en moderne typen luchtafweersystemen. De modificatie wordt uitgevoerd op het Logistiek Centrum Woensdrecht in combinatie met het reguliere groot onderhoud en andere voorziene modificaties. Het project omvat Radar Warning Receivers (RWR), Laser Warning Receivers (LWR) en een Common Missile Warning System (CMWS). Alle nieuwe Laser Warning Receivers voor ASE zijn geleverd. Het systeem is gecertificeerd en wordt in gebruik genomen. Zodra de COVID reisbeperkingen het toelaten zal een laatste benodigde software upgrade worden uitgevoerd. De invoering van de Common Missile Warning System zal gelijktijdig met de invoering van de AH-64E (project Apache Remanufacture) plaatsvinden, waarbij onderzoek naar bijbehorende software nog gaande is.
  • Budget: €100,9 miljoen
 • Apache Remanufacture (upgrade van AH-64D naar AH-64E model)
  • De inzet van de AH-64D wordt gaandeweg bemoeilijkt door technische en operationele factoren. Dit leidt tot operationele beperkingen in omstandigheden met een hoge dreiging. De beperkingen zullen nog toenemen vanwege snelle technologische ontwikkelingen. De Amerikaanse landmacht (US Army), de belangrijkste en grootste gebruiker van de Apache, moderniseert vanwege de technische en operationele beperkingen haar Apachevloot van de AH-64D naar de AH-64E. Toekomstige verbeteringen worden daarom alleen nog doorgevoerd op de AH-64E waardoor de AH-64D snel verder aan operationele relevantie zal verliezen.
  • De US Army stopt ook met de ondersteuning van de AH-64D waardoor de instandhoudingskosten van de verouderde AH-64D fors zullen stijgen. De US Army biedt een Remanufacture programma aan waarmee de helikopter gemoderniseerd wordt naar de nieuwe E-standaard. Remanufacture houdt in dat de bestaande AH-64D helikopters worden herbouwd, gereviseerd en voorzien van nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen. Ook wordt aan de behoefte aan meer motorvermogen invulling gegeven.
  • Tevens voegt de fabrikant gedurende het programma nieuwe en moderne missie-uitrusting toe. Componenten uit de bestaande AH-64D helikopters worden zoveel mogelijk hergebruikt. Tijdens de uitvoering van het programma kan de beschikbaarheid van de AH-64D helikopters tijdelijk teruglopen.
  • Door deel te nemen aan het Remanufacture programma beschikt Defensie vanaf begin 2025 over een operationeel relevante, kosteneffectieve en toekomstbestendige Apachevloot. Dit project verloopt via Foreign Military Sales, waarbij verwerving via de overheid van de VS plaatsvindt. Defensie heeft hiertoe in 2018 een Letter of Offer and Acceptance (LOA) ondertekend. Amendment 1 op deze LOA is eind april 2020 ondertekend. In Amendment 1 is onder andere de verwerving van een tweede Apache simulator verwerkt, die vanuit het project Multi-Ship Multi Type Simulatoren is voortgekomen.
  • Budget: €918,8 miljoen

DHC (Defensie Helikopter Commando) heeft duidelijk inspraak gehad in de vlootvernieuwing van de Nederlandse luchtmacht. Door de forse investering van zowat €1.2 miljard in de Apaches zal DHC in 2025 een performante vloot gevechtshelikopters hebben die de toekomstige uitdagingen en missies aankan. 

Overmorgen geven we een overzicht van de projecten met betrekking tot de Cougars, de Chinooks, de NH-90 en de simulatoren.  

Foto copyrights: Tom Buysse 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *