Bezig met laden...

Logboek

Verjaardagen: tijd om even terug te kijken - Tiger - Cougar

Verjaardagen: tijd om even terug te kijken - Tiger - Cougar

Airbus Tiger maakte 30 jaar geleden zijn maidenvlucht

Op 27 april 1991 maakte de Eurocopter EC665 Tiger zijn eerste 30 minuten durende maidenvlucht. De Tiger was het resultaat van een Frans-Duitse joint venture van de helikopterafdelingen van Aerospatiale en DaimlerBenz Aerospace AG (voorheen MBB - Messerschmidt Bolkow Blohm).

Het duurde wel tot 2003 eer het toestel operationeel werd, intussen waren Aerospatiale en MBB gefuseerd als Eurocopter (en nu als Airbus Helicopters). 

De Tiger was de eerste Europese helikopter die:

  • een glass cockpit kreeg
  • grotendeels uit composietmaterialen is gebouwd (80% koolstof versterkt polymeer en kevlar, 11% aluminium en 6% titanium)  
  • stealth technologie meekreeg

Buiten Duitsland en Frankrijk werd de Tiger ook in Spanje en Australië verkocht. Maar met 180 stuks verkocht over een periode van 30 jaar kunnen we niet spreken van een groot succes. Recent nog besloot Australië om haar 22 Tigers (waarvan de laatste in 2010 geleverd is) te vervangen in 2025 door Boeing Apache AH-64E.

De Tiger heeft een planning waarbij in 2023 een upgrade naar Mk3 wordt voorbereid. De belangrijkste aanpassingen zijn een gemeenschappelijke anti-tank raket, een ultra-moderne avionics en communicatieapparatuur en lasergeleide raketten. Met slechts drie overblijvende gebruikers zullen deze voor de upgrade een zware prijs moeten betalen.

 

Cougar viert in 2021 zijn 25ste dienstjaar bij DHC

DHC vierde het 25e dienstjaar van haar Cougar vloot. Op 3 mei was het 25 jaar geleden dat de eerste Cougar landde op de toenmalige luchtmachtbasis Soesterberg.

Het 300 Squadron kreeg in het totaal 17 Cougars en vliegt vandaag nog steeds met 12 Cougars maar nu vanop de basis Gilze-Rijen. In het totaal hebben de Cougars reeds 55.000 vlieguren gemaakt.

De Cougar is een door Eurocopter (nu Airbus Helicopters) gebouwde AS 532U2, de militaire versie van de Super Puma AS332. De Nederlandse DHC (Defensie Helikopter Commando) zet deze helikopters vooral in voor troepentransport, op amfibische transportschepen van de Koninklijke Marine, hulp bij brandbestrijding en bij medische evacuatie. 

Ter ere van dit jubileum kregen Rob Adang, Commandant van de DHC, en een van de eerste Cougar vliegers en -monteur een herinneringsplaat uitgereikt uit handen van Commandant 300 Squadron. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *