Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Enstrom is failliet en stopt vandaag zijn activiteiten

FLASH: Enstrom is failliet en stopt vandaag zijn activiteiten

In een nota aan zijn dealers en vertegenwoordigers heeft helikopterfabrikant Enstrom Helicopter Corp. op woensdag 19 januari 2022 bekendgemaakt dat het na 64 jaar vandaag zijn deuren zal sluiten. 

Na verschillende financiële problemen hebben de Chinese eigenaren van Enstrom het bedrijf opdracht gegeven om Chapter 7 faillissement aan te vragen. De sluiting markeert het einde van een legendarisch helikoptermerk, aldus een persbericht van het bedrijf.

"We hebben meer dan 1300 helikopters gebouwd die in meer dan 50 landen over de hele wereld zijn ingezet", zegt Dennis Martin, directeur Sales & Marketing van Enstrom. “Miljoenen gevlogen uren en tienduizenden getrainde piloten, het is een ongelooflijke erfenis. Onze hardwerkende medewerkers die Enstrom al die jaren draaiende hebben gehouden, mogen trots zijn op wat we hebben bereikt.”

Enstrom zegt dat het de afgelopen twee jaar reeds 125 werknemers heeft ontslagen, in de hoop deze afloop te kunnen vermijden. Enstrom leverde zijn laatste helikopters, een paar 280FX's voor de Peru Air Force, in december 2021.

Het advocatenbureau Butzel & Long, gevestigd in Troy, MI, zal het faillissement afhandelen. Enstrom CEO Francour liet weten dat bepaalde groepen al interesse hebben getoond om de activa van Enstrom uit het faillissement te kopen en het bedrijf eventueel opnieuw op te starten.

Het helikopterbedrijf Enstrom was nu een onderdeel van de Chinese Chongqing General Aviation Industry Group Co., Ltd. (CGAG).

 

Enstrom in de Benelux

Wij vonden 6 Enstrom helikopters in ons Belgisch ongevallenregister. Klik op de callsign voor meer details

  • OO-BAN: was een Enstrom F28A gebouwd in 1976 die op 4 april 1984 crashte op Brussels Airport na het afbreken van een staartrotorblad
  • OO-PMA: was een Enstrom F28A gebouwd in 1974 die op 25 april 1986 crashte in het Belgische Libramont
  • OO-BEL: was een Enstrom F28A die op 28 april 1974 crashte in het Belgische St Joris ten Distel
  • OO-PRV: was een F28A die in 1994 crashte bij de landing - wij vermoeden in Charleroi maar hebben geen bevestiging hiervan
  • OO-PRW: was een F28A uit 1974 die in 1987 niet meer luchtwaardig werd verklaard maar we weten niet waarom (misschien een crash?)
  • OO-VDK: was een F28F Falcon uit 1990 die op 6 augustus 2008 crashte in de tuin van de eigenaar te Zingem

In Nederland vliegen nog steeds twee Enstrom helikopters. Klik op de callsign voor meer details

 

Een beetje Enstrom geschiedenis

Het start allemaal bij Rudy Enstrom, een mijningenieur uit Crystal Falls, die ervan droomde om zijn eigen helikopter te bouwen. In de veertiger en vijftiger jaren van vorige eeuw bouwde hij een aantal helikopter prototypes in zijn garage. Hij kende Jack Christensen, een verkoper, en deze had het idee om die knappe Enstrom helikopters te gaan commercialiseren. Ze zochten het nodige kapitaal en starten R.J. Enstrom Corporation in december 1959. Christensen was de eerste CEO, en Rudy Enstrom de helikopterontwerper.

Kort nadien verliet Rudy Enstrom het bedrijf dat zijn naam droeg en een andere ingenieur, Alb Balaur kwam aan boord om het ontwerp te finaliseren. Samen met Paul Shultz en een aantal technici bouwden ze de F28 helikopter die begin van de zestiger jaren vorm kreeg. De helikopter F28 kreeg in 1965 de certificatie van de FAA.

De F28 was een groot succes en werd ook verder ontwikkeld met een turbocharger waardoor de performance op hoogte en bij hogere temperatuur sterk werd verbeterd. De ontwikkeling leidde tot het model 280 Shark (zie onderstaande video). Voor velen is dit model een van de mooiste helikopters ooit op de markt gebracht. 

Tegen 1978 bouwde Enstrom meer dan 100 helikopters in de fabriek in het kleine Menominee, MI. Enstrom overleefde de GA-luchtvaartcrisis van de jaren 1980 en bouwde zijn type 480 mono-turbine helikopter in de jaren 1990. Een nieuw succes die Enstrom tot bloei bracht in het begin van de 21e eeuw. Het leidde tot de bouw van de F28F en de 280FX die samen met de 480 nog steeds in productie zijn.

In december 2012 werd Enstrom onderdeel van het Chinese bedrijf Chongqing General Aviation Industry Group Co., Ltd. (CGAG). Tot vandaag had Enstrom zijn fabriek van 160,000 sq.ft in het bescheiden Menominee.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *