Bezig met laden...

Logboek

Hummingbird S-52L is bijna gecertificeerd

Hummingbird S-52L is bijna gecertificeerd

In Europa weinig bekend maar in de US is de Hummingbird helikopter reeds 32 jaar bekend als een zelfbouw helikopter - de Hummingbird 260L - met een perfect veiligheidsverleden. 

Brad Clark, president van Vertical Aviation Technologies, wil de Hummingbird S-52L, een vierzits helikopter, nu aanbieden als een complete helikopter en heeft daarvoor twee jaar geleden een aanvraag ingediend voor certificatie door de FAA. Hij maakt zich sterk dat hij binnenkort een type certificatie en een productie certificatie zal bekomen voor deze helikopter.

De Hummingbird S-52L zou door de FAA worden gecertificeerd in de "Primary Aircraft Category". Wij moesten even nakijken wat er anders is dan de normale FAA certificatie voor helikopters. Deze "Primary Aircraft Category" is bedoeld voor eenvoudige helikopters die uitsluitend mogen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik en tijdsverdrijf, voor training en voor verhuur. 

Helikopters in deze categorie moeten aangedreven worden door een door een zuigermotor en de lading van de rotor disk moet beperkt blijven tot 6 lbs per kubieke voet. Het toestel mag een MTOW (maximum take off weight) van 2.700 lbs niet overschrijden en maximum vier zitplaatsen hebben.

De Hummingbird S-52L helikopter voldoet aan als deze eisen en dit gecombineerd met het excellente veiligheidsrapport van de Hummingbird in kitvorm maakt een certificatie meer dan waarschijnlijk. 

De S-52L is een totale herontwikkeling van de Sikorsky S-52 die als YH-18A aan het Amerikaanse leger was voorgesteld eind jaren 1940. De nieuwe S-52L is niet meteen de meest moderne design maar wel een robuuste en solide helikopter aangedreven met een IO-540 motor van Continental Motors. Deze 300 hp motor is derated tot 245 hp. Controls en avionics werden wel totaal vernieuwd.

Vertical Aviation Technologies hoopt met de goedkope 4-zitter vooral door te breken in de markt van de training en private gebruiker. Het spreekt voor zich dat de S-52L vooral met de Robinson R22 en de R44 Cadet te maken zal krijgen als concurrenten.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...  

Foto copyrights: Vertical Aviation Technologies 

Video: van een Sikorsky S-52 in 1949 die als eerste helikopter ter wereld een volledig loop maakt die op video is vastgelegd.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *