Bezig met laden...

Logboek

Cicare CH-7B ontwerp bekritiseerd na dodelijke crash

Cicare CH-7B ontwerp bekritiseerd na dodelijke crash

Lijkschouwer, David O'Connell, die het onderzoek leidde naar de oorzaak van de dodelijke crash van de Cicare CH-7B kwam tot de conclusie dat de crash werd veroorzaakt door fabricage- en ontwikkelingsfouten bij helikopterbouwer Cicare.

Het onderzoek bekritiseert ook de Australische CASA (Civil Aviation Safety Authority) omdat het piloten en eigenaars van andere Cicare helikopters niet tijdig op de hoogte heeft gebracht van de 'gekende' problemen met de Cicare helikopters.

Bij de crash op 12 Mei 2014, kwam piloot en eigenaar, Michael Vincent Wills, met de Cicare CH-7B met call-sign VH-SWQ om het leven bij Hulton Station op 43km van Barcaldine. Delen van de stabilisator kwamen toen in de staartrotor terecht waardoor het toestel onbestuurbaar crashte.

De oorzaak van de crash lag bij het ontwerp en de fabricage van delen van de achterste stabilisator. Deze was niet of niet voldoende berekend op de aanhoudende vibraties van de helikopter. Het was een bekend probleem en werd 'tijdelijk' opgelost door het lassen van de betrokken onderdelen. Maar het euvel kwam terug en de onderdelen moesten terug gelast worden.

Wereldwijd heeft Cicare 40 stuks van de CH-7B verkocht waarvan een tiental in Australie. Twee CH-7B's crashten in Australie in dezelfde omstandigheden; tweemaal viel de achterste stabilisator gewoon af in volle vlucht. O'Connell waarschuwde dat er nog steeds piloten vliegen met de Cicare CH-7B die potentieel zeer gevaarlijk is. Hij vroeg de CASA om hier actie te ondernemen en begreep niet dat de CASA niet eerder de piloten en eigenaars van deze toestellen had geinformeerd over de risico's van de Cicare. Hij merkte ook op dat Cicare noch zijn Australische invoerder actief meewerkten in zijn onderzoek.

Eigenaar en piloot Mr Wills had reeds vroeger Cicare gewezen op het probleem en had zelfs een videoopname van de vibrerende staartrotor en stabilisator naar de fabrikant gestuurd. Volgens hem was de oorzaak van de excessieve vibraties te vinden in de staartrotor gearbox.

O'Connell besloot in zijn conclusie dat een betere ontwerp en oplossing moet gevonden voor deze problemen om herhaling van deze fatale crash te voorkomen. Hij wil ook dat er verder onderzoek wordt gevoerd en dat de autoriteiten de nodige maatregelen moeten treffen.

Of de Cicaré 8 ook het zelfde staartrotorontwerp als de CH-7B heeft is ons niet bekend. Zoals de eenzit Cicare 7 is het type 8 tweezit helikopter alleen als zelfbouwkit beschikbaar. Het toestel heeft een MTOW van 450kg. De motor is een EpaPower EPA-917-Ti met 135 HP vermogen, deze is op de viercylinder-viertakt boxermotor Rotax 900 gebaseerd. De bouwkit zonder motor kun je kopen voor $121.500. Het toestel was te zien in April 2018 op de luchtvaartbeurs in Friederichshafen, Duitsland. Jan Meewes, is CEO van Cicaré Europe, hij zorgt voor de verkoop van de kits in Europa. 

Foto copyright: ATSB Australie

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *