Bezig met laden...

Logboek

V-22 Osprey's niet meer 'full' operationeel voor de rest van 2024

V-22 Osprey's niet meer 'full' operationeel voor de rest van 2024

De Amerikaanse V-22 Osprey tiltrotors vloot zal in de komende maanden maar beperkt worden ingezet en een volle inzet zal niet voor 2025 zijn. Dit was te horen in een hoorzitting van de militaire commissie van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Defensie zal in de komende maanden alle veiligheidsaspecten van de Osprey-vloot tot op het bot onderzoeken en denkt hiervoor minimaal 6 tot 9 maand nodig te hebben.   

Het hoofd van de U.S. Naval Air Systems Command vertelde op de hoorzitting ook aan dat zijn diensten nu starten met het testen van het nieuwe clutch ontwerp (= koppeling tussen de turbines en de proprotor gearbox).

De Amerikaanse Defensie is altijd karig met de publicatie van de rapporten veiligheids- en crashrapporten waardoor de commissies van het Amerikaanse Congres moeilijk hun controle- en overzichtstaak kunnen uitvoeren.

Op 11 maart 2024, na drie maanden aan de grond als gevolg van een crash in Japan op 29 november 2023, mochten de zowat 500 Osprey's weer vliegen maar werd een meer conservatieve benadering ingevoerd voor de manier waarop de Osprey wordt bestuurd. Er werden ook bepaalde nieuwe voorzorgsmaatregelen getroffen bij de onderhoudswerkzaamheden.

Zoals reeds eerder vermeld is de 'proprotor gearbox' de vermoedelijke oorzaak van de problemen met de V-22 Osprey en werd in maart 2023 aan de Bell-Boeing JV een opdracht van $ 53,6 miljoen gegeven voor de engineering werkzaamheden om een V-22 Gearbox Vibration Monitoring en het Osprey Drive System veiligheidsinformatiesysteem te ontwikkelen. Of hiermede de problemen opgelost zullen zijn is alsnog de vraag.  

De US Marines plannen om de Osprey's tot 2050 in dienst te houden maar dan zal de problematiek van de gearbox wel een definitieve oplossing moeten krijgen. Hoever Bell-Boeing staan met hun opdracht hieromtrent is ook niet publiek gemaakt.

Foto credit: US Navair

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *