Bezig met laden...

Logboek

Amerikaanse presidenten en helikopters...reeds lang voor Trump

Amerikaanse presidenten en helikopters...reeds lang voor Trump

Intussen 60 jaar geleden op 12 juli 1957 was president Dwight D. Eisenhower, Ike voor de vrienden,  de eerste president van de Verenigde Staten die zich per helikopter liet vervoeren.

Eisenhower maakte daarvoor gebruik van een Bell H-13J-BF Sioux helikopter van de Amerikaanse luchtmacht. Hij steeg die dag op vanaf het gazon voor het Witte Huis naar Camp David. In de Sioux , die naast piloot Majoor Barrett twee personen kon vervoeren zat naast de President nog een agent van de geheime dienst van het Witte Huis. Een tweede Sioux, met aan boord de persoonlijke arts van de president en iemand van de geheime dienst, begeleidden Eisenhower tijdens deze vlucht.

De tweede vlucht van Eisenhower was meer dan bijna twee maand later op 6 September 1957; hij vloog toen in de meer comfortabele Marine HUS-1, een fabricaat van Sikorsky. Om geen voorkeur te tonen voor een van beide Amerikaanse fabrikanten bleef Eisenhower een ganse tijd alterneren tussen beide helikoptermerken.

Het Witte Huis kon tot 1962 beschikken over dertien Bell Sioux helikopers. De Sikorsky HUS-1 toestellen kwamen van de Marine.

Nadien hebben alle presidenten zich laten vliegen met een helikopter en hebben generatie's helikopters elkaar opgevolgd. Ze werden ook meer en meer uitgerust met allerlei communicatie en veiligheidsvoorzieningen om de presidenten in de Marine One maximaal te beveiligen.

Vandaag de dag worden meestal een H-3 Sea King of een UH-60 Black Hawk gebruikt om de president vanuit het Witte Huis weg te vliegen; de vloot bestaat uit 21 toestellen. Ook de Vice President kan een presidentieel toestel vliegen; dan wordt de call-sign Marine Two. 

In Mei 2014 werd Sikorsky officieel aangeduid om de nieuwe generatie presidentiele helikopters te bouwen op basis van de Sikorsky S-92 een bestaand type waar er intussen reeds 200 stuks van rondvliegen. Het plan is om tegen 2023 alle 21 presidentiele helikopters te vervangen door een speciaal omgebouwde Sikorsky S-92. 

Op 3 Augustus 2017 vloog de VH-92A, de naam voor de speciale Sikorsky S-92, zijn eerste testvlucht. De eerste vlucht met de president zou volgens plan in 2020 moeten plaatsvinden. Onderstaande video toont de eerste testvlucht.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *