Bezig met laden...

Logboek

Robinson definitief op de zwarte lijst bij DoC in Nieuw Zeeland

Robinson definitief op de zwarte lijst bij DoC in Nieuw Zeeland

De donkere wolken blijven hangen boven de Robinson helikopters in Nieuw Zeeland.

Eind November 2016 plaatste de Nieuw Zeelandse Transport Veiligheid Autoriteit (TAIC) de Robinson R22 en R44 helikopters op hun 'watchlist' wegens het grote gevaar voor mast bumping ongevallen met Robinson helikopters in Nieuw Zeeland. Niemand begreep toen waarom in Nieuw Zeeland proportioneel veel meer ongevallen met mast bumping gebeuren dan elders in de wereld.

In Maart 2018 bezocht Robinson veiligheidsdirecteur Bob Muse, de autoriteiten in Nieuw Zeeland met Robinsons antwoord op de gebeurtenissen. In kort kwam het hier op neer dat Robinson adviseert om de piloten een betere veiligheidsopleiding te geven die de limieten en de risico's van sommige manoeuvres beter aanleert. Robinson had de duidelijke vraag naar de TAIC om hun helikopters van de 'watchlist' te halen. 

Op basis van de aanbeveling van de TAIC heeft het Nieuw Zeelandse Departement voor Natuurbehoud (DoC) reeds begin 2017 besloten om geen gebruik meer te maken van Robinson R22 en R44 helikopters voor hun inspectievluchten. Deze beslissing betekent een gevoelige extra kost voor het Departement.

Het bezoek van B. Muse aan de autoriteiten heeft blijkbaar weinig uitgehaald want de TAIC is blijkbaar niet van plan om de Robinson helikopters van hun gevarenlijst af te halen en de DoC heeft inmiddels mede op basis van een rapport van John Fogden, van Total Aviation Quality, definitief beslist om geen R22, R44 of R66 helikopters meer te gebruiken voor hun inspectievluchten. De DoC was de grootste gebruiker van Robinson helikopters in Nieuw Zeeland.

Het rapport, welke U hier kunt lezen, heeft echter ook geen reden waarom er in Nieuw Zeeland zoveel meer mast bumping ongevallen gebeuren dan in de andere landen van de wereld. Het besluit wel dat in de huidige omstandigheden en voor de operatie's van de DoC het veiliger zou om zijn geen Robinson helikopter te gebruiken.

In het rapport stelt Fogden ook dat Robinson in zijn veiligheidsaanbevelingen teveel de nadruk legt op wat de piloten niet zouden mogen doen in plaats van zelf de nodige maatregelen te treffen om bepaalde problemen en pilootfouten te vermijden. Het gaat hier vooral over de gevoeligheden voor mast bumping problemen die veroorzaakt zijn door het ontwerp van de rotorkop aldus het rapport.

Op basis van het aantal helikopters (niet op basis van vlieguren) maken de Robinson helikopters 35% uit van de helikoptervloot in Nieuw Zeeland maar zijn wel betrokken in 49% van de ongevallen en in 64% van de fatale ongevallen. 

Robinson was zeer ontgoocheld over de beslissing van de DoC om de Robinson helikopters definitief niet meer te gebruiken voor hun activiteiten. Het blijft ervan overtuigd dat de verbeterde pilotentraining in Nieuw Zeeland de basis vormt voor de oplossing van dit probleem. Blijkbaar zal TAIC eerst resultaten afwachten alvorens Robinson van de 'watchlist' te halen. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto copyright: Roland De Groote

Video:
Video afspelen...

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *