Bezig met laden...

Logboek

Airbus Helicopter Racer weer vertraagd

Airbus Helicopter Racer weer vertraagd

Net een jaar geleden zoomden we met Airbus Racer's hoofdingenieur Brice Makinadjian. Vanuit zijn bureel in de Airbus Helicopter fabriek in Marignane bevestigde hij toen dat de belangrijkste onderdelen, de canopy, het brandstofsysteem, het landingsgestel, de turbines en meer onderdelen, aangekomen waren in de assemblagehal onder zijn bureel. Ook de ganse staartrotor komende van Airbus zelf in intussen klaar. Hij was ervan overtuigd dat de Racer zijn maidenvlucht zou kunnen maken in het tweede semester 2022.

We zijn nu een jaar later en de maidenvlucht van de Airbus Racer, die in het origineel plan in 2020 voorzien was, zal de nieuwe datum in 2022 niet halen. Airbus Helicopters wijt deze nieuwe vertraging door de complexiteit van het project met 13 landen en de vele toeleveranciers. In een vorig artikel over de Airbus Racer hebben we dit Europees project, Clean Sky 2, waarvan de Racer een onderdeel is, geanalyseerd.    

Toch geeft Airbus het programma niet op en is een eerste 'ground power on' voorzien voor het einde van 2022. Dit moet ervoor zorgen dat bij aankomst van een aantal kritische en voorlopig nog ontbrekende onderdelen het nieuwe schema toch, met 'enige' vertraging, kan worden verdergezet. In de eerste helft van 2023 zou dan de maidenvlucht moeten kunnen doorgaan.  

Het Airbus Racer programma behelst de bouw van een demonstrator hoge-snelheidshelikopter met een kruissnelheid van 400 km/u, daar waar een conventionele helikopter maximaal 260 km/u bereikt. Daarnaast is het de bedoeling om 20% minder CO² en NOx uit te stoten, een 20% lager geluidsniveau te bereiken en 25% minder te kosten per kilometer.

De Racer is een demonstrator, wat wil zeggen dat deze helikopter een aantal nieuwe technieken zal bewijzen / demonstreren. Maar Airbus zal deze helikopter niet seriematig bouwen, maar wel de succesvolle technieken toepassen in bestaande en nieuwe helikopters.

De ambitieuze Racer wordt ontwikkeld door Airbus Helicopters samen met 40 partners uit 13 Europese landen (zie tekening), waaronder Nederland en België. Hoofdingenieur Makinadjian heeft toe dat het samenbrengen van 40 partners in een project hem kopzorgen heeft bezorgd maar dat hij nu ook veel positieve aspecten ziet in de rijke ervaring die al deze bedrijven in het project inbrengen. 

Racer staat voor 'Rapid And Cost Effective Rotorcraft', met drie jaar vertraging is het woordje 'Rapid' niet al te best gekozen in de naamgeving...

Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *