Bezig met laden...

Logboek

Hoe Enstrom zijn plaats kreeg in de helikoptergeschiedenis

Hoe Enstrom zijn plaats kreeg in de helikoptergeschiedenis

Enstrom werd in mei 2022 gered door Chuck Surack, oprichter en eigenaar van Surack Enterprises, door de aankoop van het failliete Enstrom Helicopter Corporation in het Amerikaanse Menominee. Enstrom, een monument in de helikopterindustrie, was gered!

Hoewel Igor Sikorsky algemeen wordt gecrediteerd voor het uitvinden van de helikopter zoals we die nu kennen, waren er nog veel andere opmerkelijke figuren die hielpen bij het pionieren van deze belangrijke technologie. Zo werkten bijvoorbeeld Harold Pitcairn en Juan de la Cierva in de jaren 20 van vorige eeuw samen om de tuimelschijf te ontwikkelen en daarmee de besturing van de helikopter mogelijk te maken. 

Maar hoe verkreeg Enstrom sinds vorige eeuw zijn plaats in de helikoptergeschiedenis?   

In het begin van de jaren zestig van vorige eeuw ontwikkelden Enstrom-ingenieurs Paul Schultz en Alb Balaur twee opmerkelijke nieuwe helikopter-technologieën:

  • Het interne bedieningsstang- en tuimelschijfsysteem
    • Deze technologie is uniek omdat de tuimelschijf beschermd aan de onderkant van de transmissie gebouwd is in plaats van bovenaan net onder de rotorkop (en onbeschermd voor weer en wind). De regelstaven (of kabels) lopen dan door de rotormast naar de rotorkop. 
  • Het lamiflex-lager (ook bekend als het elastomere lager)
    • Enstrom's F-28 helikopter was de eerste helikopter die gebruik maakte van een elastomeerlager. Het lager nam de stuwkracht van het rotorblad op, maar verhinderde nog steeds dat de centrifugale krachten van het blad het besturingssysteem belasten en blokkeren. Enstrom-ingenieurs kregen in 1965 patent op deze unieke helikopterrotornaaf. Een ander voordeel van de elastomere lager is zijn gunstige invloed op trillingen.

Misschien niet de meest spectaculaire uitvindingen maar wel technieken die anno 2023 nog steeds in gebruik zijn. Sindsdien is Enstrom doorgegaan met het ontwikkelen van nieuwe technische hoogstandjes om zich te onderscheiden van andere fabrikanten van kleine helikopters. Enstrom is geworteld in een rijke geschiedenis, maar de sky is the limit voor toekomstige innovatie!

Foto's & bron: Enstrom Helicopters - Bayard duPont

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *