Bezig met laden...

Logboek

Speciale SAR interventie met NH90 vanop de basis Koksijde - update

Speciale SAR interventie met NH90 vanop de basis Koksijde - update

Gisterenochtend werd er door de Franse autoriteiten bijstand gevraagd van een Belgische NH90 NFH uit Koksijde voor het evacueren van gekwetste personen aan boord van een Frans patrouille schip.

In 10 minuten na de oproep was de NH90 met registratie RN-03 al ter plaatse. Net toen ze de winching aan boord van het schip wilden starten spotte de crew een drenkeling in het water.

Er werd direct omgeschakeld op "sea winch" en de persoon werd aan boord van de heli genomen en gereanimeerd. Hij werd overgebracht naar het hospitaal van Calais. Terug op de plaats van het ongeval heeft onze crew nog een twee uur durende zoekactie uitgevoerd om nog mogelijke drenkelingen te zoeken.

Eens terug op de basis in Koksijde werd het toestel in quarantaine gezet omwille van een mogelijke COVID-19 besmetting. Een gespecialiseerd team heeft nu een 6-tal uur nodig om het toestel volledig te ontsmetten en terug gebruiksklaar te maken.

Ook dit is SAR in het corona tijdperk.

 

 

 

 

Update 28/10/2020

De drenkelingen die werden gezocht waren een twintigtal migranten, vermoedelijk afkomstig uit Iran. Ze waren in een gamel rubberbootje vertrokken vanuit Loon-Plage in de buurt van Duinkerke. Door het slechte weer op het Kanaal kapseisde hun bootje en kwamen ze allemaal in het water terecht. 15 mensen werden uiteindelijk levend uit het water gehaald en zijn onderkoeld naar ziekenhuizen in Calais en Duinkerke gebracht. Maar minstens vier mensen verdronken, onder wie twee kinderen. Er werd nog gezocht naar andere vermisten. Naast de NH-90 van het Belgisch leger waren bij de reddingsoperatie ook verschillende boten betrokken

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *