Bezig met laden...

Logboek

Een tweede helikopter bij het Waalse CMH: speciaal voor corona-transfers

Een tweede helikopter bij het Waalse CMH: speciaal voor corona-transfers

Het non-profit CMH (Centre Medical Heliporté) in het Waalse Bra-sur-Lienne (B) heeft een concreet en ondersteunend antwoord te geven op de groeiende behoefte aan overdrachten van Covid-19 patiënten tussen ziekenhuizen. Tot 26 november 2020 biedt de CMH aan de FOD Volksgezondheid een tweede helikopter voor de snelle overdracht van corona patiënten die intensieve medische zorgen nodig hebben in een ander ziekenhuis.

De dienst is operationeel sinds zondag 1 november 2020, vanaf de Bra-sur-Lienne helikopterbasis. Het kan worden aangevraagd voor transfers tussen ziekenhuizen georganiseerd tijdens de pandemie, en is beschikbaar maandag tot vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur.

De helikopter is een Airbus EC135-T1 van de SAF (Secours Aerien Francais - Franse Luchtredding) met call-sign F-HLCD. Het toestel is uitgerust met een medisch interieur dat geschikt is voor het vervoer van patiënten met alle medische apparatuur om de intensieve begeleiding van kwetsbare patiënten te garanderen. De volledige bemanning is reeds opgeleid en ervaren voor dergelijke patiëntentransfers per helikopter:

  • een ervaren piloot,
  • een spoedarts of een anesthesist 
  • een verpleegkundige gespecialiseerd in intensive care en dringende medische hulp.

Deze inzet van een 2e helikopter maakt het mogelijk dat de eerste helikopter van het Heliporté Medical Centre, de bekende SMUH EC-145 #Mike, met registratie OO-NSM, maximaal beschikbaar blijft gedurende 24 uur per dag voor zijn primaire missie: de dringende medische hulp in de provincies Luik, Luxemburg en Namen. 

Gisteren was de EC-135 - F-HLCD reeds een eerst keer actief bij een transfer tussen het universitaire ziekenhuis van Luik naar de UZ Gasthuisberg in Leuven.

Foto: persbericht CMH

Update 11:00

In een persbericht van de FOD Volksgezondheid is bekendgemaakt dat van de 720 corona-patiëntentransfers die sinds 1 oktober zijn gebeurd er reeds 13 naar Duitse ziekenhuizen zijn gebeurd. Het betreft voornamelijk patiënten uit duitstalig België. Hoeveel per helikopter zijn getransporteerd werd niet gespecificeerd.  Zie video van de helikopter in actie tussen Luik en Duitsland.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *