Bezig met laden...

Logboek

Vijf belangrijke veiligheidsreflexen voor een piloot

Vijf belangrijke veiligheidsreflexen voor een piloot

Vliegveiligheid is voor Helispot de hoogste prioriteit; we blijven heel erg attent voor alle informatie die ons als helikopterpiloten kan helpen om "Safe Flights" in de dagelijkse praktijk om te zetten.

Zowel Europa (EASA - EHEST) als de Amerika met de USHST hebben een specifieke organisatie die zich intensief bezig houdt met de veiligheid van het helikoptervliegen. 

Uit onderzoek blijkt eens te meer dat de menselijke factor zonder meer de grootste oorzaak is van helikoptercrashes. Met dat in het achterhoofd kwam USHST met vijf alternatieve aanbevelingen die wij als piloten in praktijk zouden moeten brengen om bij te dragen tot de veiligheid van onze passagiers en onszelf:

  1. Neem tijd voor een grondige pre-flight; niet alleen de checklist maar ook andere zoals info aan omstaanders, nazicht losliggende items rond de helispot, weghalen van de transportwielen, etc  
  2. Organiseer een goede communicatie in de cockpit; zo moeten de passagiers weten wanneer ze beter de stilte bewaren maar ook wanneer ze dingen opmerken die jij als piloot moet weten.
  3. Ieder helikoptertype heeft zijn specifieke aspecten en een type rating voor een nieuw type neemt maar 5u in beslag. Toch moet je meer en langer trainen op ieder nieuw type dat je leert vliegen.
  4. Opgelet met medicatie; onderzoek leert dat in meer dan 10% van de helikoptercrashes medicatie een rol speelt. Bedenk dat medicatie, ook al is die niet voorgeschreven, een belangrijke rol kan spelen in je reactiesnelheid of opmerkzaamheid. 
  5. Vlieg met veiligheid als eerste bekommernis! Bekijk het weer, vlieg op minimum hoogte (1000 ft AGL), beheer je brandstof en vergeet niet, we kunnen als helikopterpiloten gewoon ergens landen als we denken dat er een probleem is of zou kunnen ontstaan.

Safe flights!

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *