Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Neste gaat in Rotterdam 500.000 ton SAF Jet Fuel raffineren

FLASH: Neste gaat in Rotterdam 500.000 ton SAF Jet Fuel raffineren

Neste, wereldleider op gebied van productie van duurzame luchtvaartbrandstoffen, gaat haar bestaande raffinage capaciteit van hernieuwbare brandstoffen in Rotterdam aanpassen om niet minder dan 500.000 ton SAF (sustainable aviation fuel) per jaar te kunnen produceren.

De aanpassingen aan de raffinaderij vergen een investering van €190 miljoen en Neste verwacht dat project in de tweede helft van 2023 zal klaar zijn. Eerder besliste Neste de bouw van een raffinaderij in Singapore die 1.000.000 ton duurzame luchtvaartbrandstof zal produceren in 2023. 

Deze duurzame luchtvaartbrandstof is een vervanging voor de bestaande fossiele Jet Fuel. Bij gebruik van deze brandstof, geraffineerd uit afval en restgrondstoffen, vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80% (EU Dir 2009/28/EC) in vergelijking met fossiele vliegtuigbrandstof.

De Vlaming Peter Vanacker, CEO en president van Neste, wil klaar zijn met deze investering wanneer de luchtvaart na de corona-pandemie zijn groei-traject terug zal oppikken. Hij stelt dat de luchtvaart dringend werk zal moeten maken van de uitstoot en dat de SAF van Neste daarbij een gepast antwoord zal zijn.

  • Nota:
    • Deze SAF Jet Fuel van Neste is een vervanging voor Jet Fuel maar niet voor AVGAS. Dus specifiek voor helikopter en vlieguigturbines en dieselmotoren die reeds goedgekeurd zijn voor SAF. 
    • Om een idee van groothandelsprijs te hebben: een ton fossiele Jet Fuel kost +/- €600, een ton SAF Jet Fuel kost +/- €1.015.

Hier kun je het witboek lezen over SAF, geschreven door TU Delft en NLR.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *