Bezig met laden...

Logboek

Nog eens 2 NL Chinooks naar Irak vertrokken

Nog eens 2 NL Chinooks naar Irak vertrokken

De laatste 2 (van de drie) Nederlandse Chinooks zijn zaterdag 13 april 2024 vertrokken naar Irak. Ze zijn deel van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie NMI in Irak. 

De missie NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector.

De drie Nederlandse Chinooks en het bijbehorende 120-koppige detachement helpen daarbij. Dit door het bevoorraden van eenheden en verplaatsen van adviseurs, eenheden en materieel. Wanneer ze hiervoor niet nodig zijn, kunnen ze ook opdrachten uitvoeren voor Operation Inherent Resolve (OIR).

Begin april vertrok de eerste Nederlandse Chinook al naar de Iraakse luchtmachtbasis Al Asad, en afgelopen vrijdag zijn de overige 2 Chinooks vertrokken. De luchtmachtbasis Al Asad is de 'home'-basis van het Nederlandse helikopterdetachement.  

De Antonov AN-124 vervoerde de gedemonteerde helikopters. De rotorbladen, de opbouw boven de cockpit en de achterste ‘aft pylon’: al deze onderdelen zijn gedemonteerd om de Chinooks met het vliegtuig te kunnen vervoeren. Een technische crew op de Iraakse luchtmachtbasis zal de helikopters weer opbouwen. 

Naast dit helikopterdetachement levert de Nederlandse Defensie ook de commandant van de NMI met een aantal stafofficieren. Daarnaast gaat er een logistieke eenheid naar Irak. Verder is er al sinds januari een 'force protection'-eenheid actief. Die bestaat uit militairen van de luchtmobiele brigade.

Foto's & video: credit Nederlandse Koninklijke Luchtmacht - het inladen van de twee Chinooks in de Antonov

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *