Bezig met laden...

Logboek

Defensie NL was met Chinooks actief boven Maastricht (+ video)

Defensie NL was met Chinooks actief boven Maastricht (+ video)

Twee zware Chinook-transporthelikopters van DHC (Defensie Helikopter Commando) hebben zaterdag in Maastricht netten met zware stenen laten zakken in de Maas. Dat gebeurt in het snel stromende water bij een gat in een overlaatdam. De schade ontstond eerder deze week als gevolg van hoog water. Beide toestellen ondersteunen Rijkswaterstaat bij de opbouw van een nooddam.

Genietropen van de landmacht waren toen al begonnen met de aanleg van een veerverbinding tussen de oost- en westoever van de Maas. In de avond en nacht hebben de militairen de verbinding dan afgewerkt. Daarna is groot materieel, waaronder een graafmachine van 45 ton, naar de overkant gebracht. Hiermee kon de civiele aannemer een tijdelijke dam opbouwen.

De inzet van de Chinooks was niet alleen zaterdag, maar ook zondag. Bemanningen en militairen op de grond zijn de hele zondag bezig geweest. In totaal legden zij met de helikopters meer dan 100 netten met stenen  in het stromende water. Per net ging het om zo'n 4.000 kilo.

Rijkswaterstaat besliste zondagavond dat het nu verder kan zonder militaire hulp vanuit de lucht. De Chinooks zijn daarom weer vertrokken uit de Zuid-Limburgse stad naar hun basis Gilze-Rijen.

Militair werkpaard
De CH-47F Chinook MYII CAAS is de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. De helikopter met de karakteristieke tandemrotor is uitermate geschikt voor het vervoeren van grondtroepen, materieel, wapens, proviand en andere voorraden. Het toestel staat wereldwijd bekend als multifunctioneel militair werkpaard. De Chinooks behoren tot het Defensie Helikopter Commando met Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis.

 

Foto's & video © Defensie NL

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *