Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Helikopteroperator Wiking is failliet

FLASH: Helikopteroperator Wiking is failliet

Helikopteroperator WIKING Helikopter Service GmbH, gevestigd in het Duitse Sande, Nedersaksen, heeft faillissement aangevraagd. De rechtbank van Wilhelmshaven beval vervolgens op 15 juni 2022 een voorlopig faillissement en benoemde dr. Christian Kaufmann van PLUTA Rechtsanwalts als voorlopige curator.

De bedrijfsvoering van het helikopterbedrijf wordt voorlopig volledig voortgezet onder curatele. Het bedrijf is opgericht in 1975 en werkt al meer dan 45 jaar als specialist voor offshore vluchten in de Noordzee en Oostzee en exploiteert meerdere helikopters.

Naast de gevolgen van de coronapandemie is het faillissement met name te wijten aan een aantal onrendabele langlopende opdrachten, maar ook aan fors hogere energie- en brandstofkosten, een ongunstige financieringsstructuur en forse pensioenlasten.

Vluchten worden uitgevoerd volgens schema

PLUTA-advocaat dr. Christian Kaufmann zei in een eerste verklaring: “De bedrijfsactiviteiten van WIKING Helicopter gaan door. Samen met de directie zullen we er alles aan doen om de vluchten volgens plan te laten verlopen. Dat is onze belangrijkste taak voor de komende dagen. We zullen ook de financiële situatie van het bedrijf analyseren en alle herstructureringsopties onderzoeken."

Bij het bedrijf werken ongeveer 130 mensen. De salarissen van de werknemers worden voor drie maanden veiliggesteld via het faillissementsgeld.

WIKING voert helikoptervluchten en transporten uit vanuit verschillende bases. Zo brengt het bedrijf onderhoudspersoneel naar de offshore windturbines en loodsen naar de schepen die op weg zijn naar de JadeWeserPort. In de Duitse Bocht zijn schepen van een bepaalde grootte of met een bepaalde lading verplicht een zeeloods aan boord te nemen die de kapitein ondersteunt bij de reis en navigatie in de betreffende zeegebieden. WIKING helikopters worden onder andere gebruikt om de zeeloodsen te verplaatsen.

Over Wiking

WIKING werd in augustus 1975 opgericht door VTG Vereinigte Tanklager und Transportmittel GmbH in Hamburg, een bedrijf van wat toen Preussag AG was, en het Noorse helikopterbedrijf Helikopter Service AS in Oslo. Sinds 14 augustus 2017 heeft WIKING een nieuwe enige aandeelhouder in het Turkse KAAN Air INTERNATIONAL AG, Zürich/Zwitserland. WIKING vliegt met 4 Airbus H145 en 4 Leonardo AW139 helikopters.

Conclusie

Wiking is het zoveelste slachtoffer van de moordende concurrentie in de offshore helikopterindustrie. Na de Chapter 11 operaties van de grote Amerikaanse helikopteroperatoren (Bristow, CHC, PHI) en de aanhoudend slechte resultaten bij Babcock Offshore en bij NHV is het duidelijk dat deze industrie in een zeer moeilijke overgangsfase zit. 

Daarbij komt dat op middellange termijn de volumes olie en gas uit de offshoreplatformen verder zullen verminderen. Ook de intrede van VTOL-luchttaxi's zal knagen aan de inzetmogelijkheden van de conventionele helikopters die de bulk uitmaken van de vloten bij de helikopteroperatoren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...   

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *