Bezig met laden...

Logboek

Airbus BO105 wordt 50 jaar!

Airbus BO105 wordt 50 jaar!

De Airbus Helicopters BO105 wordt 50 jaar en dat moet gevierd worden.

De BO105 is synoniem van de introductie van verschillende nieuwe technologieen in onze hedendaagse helikopters. Er werden 1200 helikopters van het type geproduceerd waarvan er vandaag nog steeds 400 operationeel zijn.

De BO105 werd ontwikkeld door Messerschmidt-Bolkow-Blohm (MBB) en vierde zijn maidenvlucht op 16 Februari 1967 in het Duitse Ottobrunn bij Munchen. Het toestel was zijn tijd voor en had de allereerste rotorkop uit titanium. De BO105 was ook de eerste met rotorbladen die versterkt waren met glasvezels.

Airbus Helicopters die de rechtsopvolger is van de helikopterafdeling van MBB is terecht trots op de 50e verjaardag van deze unieke helikopter. Niet minder dan 200 helikopters van het type werden verkocht aan het Duitse leger, die vorig jaar in December het laatste toestel uit dienst nam....50 jaar na de maidenvlucht.

Stuntpilot Chuck Aaron van het Red Bull team gebruikte de BO105 als zijn helikopters om de meest gedurfde stunts mee uit te halen. De BO105 was de eerste helikopter waarmee onderste boven kon worden gevlogen! Chuck Aaron voert deze stunts uit in onderstaande video.

De enige nog vliegende BO105 in de Benelux is de Nederlandse PH-RWY van Heli-Invest. Het toestel (zie foto) vliegt vrij veel en Airbus bevestigde nogmaals in zijn persrelease nav de 50e verjaardag, dat ze onderdelen en service zal blijven garanderen voor de BO105.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *