Bezig met laden...

Logboek

Elektrische CityAirbus doet testvlucht met startgewicht van 2.310kg, een record

Elektrische CityAirbus doet testvlucht met startgewicht van 2.310kg, een record

Sinds de CityAirbus van de Airbus helikopterfabriek in Donauwerth (D) naar de Airbus vestiging op het vliegveld van Manching (Ingolstadt, D) is verhuist, is CityAirbus zeer actief bezig met het testen van het prototype.

Dagelijkse tweets van verantwoordelijken van het programma laten ons toe om te concluderen dat het Airbus nu menens is met de CityAirbus. Vooral het aspect elektrificatie is voor Airbus van groot belang ook al omdat daar weinig of geen ervaring aanwezig is binnen het bedrijf. Het VTOL-deel is dagelijks brood voor de helikopterspecialisten maar het 'e' elektrisch aandrijven van een VTOL is een nieuw terrein welke Airbus snel moet ontginnen wil ze in de eVTOL race een plaats veroveren.

Airbus ziet in dat de eVTOL zeer breed kan worden ingezet en niet alleen als luchttaxi waarop vele tientallen Amerikaanse eVTOL ontwikkelingen gebaseerd zijn. Airbus ziet toepassingen in medisch vervoer, taxivluchten, parcel leveringen, maritieme bevoorrading, cargo en andere toepassingen waarvoor de helikopters te zwaar en te duur zijn. Voor zwaardere toepassingen zijn eVTOL's vooralsnog niet geschikt en zullen we nog jarenlang helikopters nodig hebben.

Afgelopen weken werd in Manching getest met de CityAirbus die een startgewicht kreeg van niet minder dan 2.310 kg. Dit is het hoogste gewicht ooit voor een volledige elektrische VTOL met een gedistribueerd aandrijvingssysteem. 

Toch blijft Airbus UAM chef, Joerg Mueller, zeer voorzichtig in een interview met het magazine eVTOL. Hij verwacht dat de batterijtechnologie of de waterstoftechnologie maar binnen 10 jaar klaar zullen zijn voor een echte operationele inzet in de eVTOL. 

Foto & video: copyrights Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *