Bezig met laden...

Logboek

ALERT: ATSB stuurt veiligheidsbulletin uit voor Robinson R44

ALERT: ATSB stuurt veiligheidsbulletin uit voor Robinson R44

De Australische luchtvaartautoriteit ATSB heeft een veiligheidsbulletin uitgestuurd naar alle eigenaars en gebruikers van de Robinson R44 helikopters. 

Het betreft een vermoeidheidscheur in de koppeling van de aandrijving met de hoofdrotor en staart gearbox.   

Op 22 december 2020 was de piloot van een Robinson R44 helikopter bezig een landbouwperceel in Zuid-Australië aan het sproeien. Na een aantal sproeibeurten waarbij de piloot telkens moest landen om sproeimiddel bij te tanken, wilde de piloot terug landen toen iemand van het grondteam een harde knal hoorde uit de achterzijde van de R44.

De piloot rapporteerde dat de helikopter na deze knal snel hoogte verloor en dat de besturing zeer zwaar werd. De helikopter crashtte tegen de vrachtwagen die de helikopter met sproeistoffen bevoorraadde. Piloot en grondteam kwamen ongedeerd uit het ongeval.

Na onderzoek werd duidelijk dat de voorste yoke van de koppelingsas gebroken was. Daardoor was er geen aandrijving meer van de hoofdrotor gearbox. 

Er is een visuele inspectie van deze onderdelen is voorzien bij de pre-flight en na elke 100u gebruik of bij het jaarlijks nazicht. Het is wel zeer moeilijk om dergelijke crack op te merken omdat de koppeling niet wordt gedemonteerd. 

De ATSB doet verder onderzoek naar de reden van de crack maar wil intussen dat alle eigenaars en/of gebruikers van de R44 helikopters de volgende veiligheidsnota in acht nemen:

  • AO-2020-064-SAN-014: De ATSB adviseert operators van R44-helikopters om de bevindingen van dit ongeval te noteren en de aanwezigheid na te gaan van eventuele corrosie, cracks of andere beschadigingen aan de koppelingsas en de verbindingen. Alle geconstateerde gebreken of afwijkingen moeten worden gemeld aan zowel de ATSB als de Civil Aviation Safety Authority.

Wij denken dat de oorzaak van deze crash misschien in verband zou kunnen staan met het sproeien van agressieve chemicaliën die op lange termijn corrosie kunnen veroorzaken op bepaalde onderdelen. 

Anderzijds is het geraadzaam om ook bij onze Robinson R44 helikopters deze inspectie eens meer in detail te doen om mogelijke problemen te ontdekken. Hopelijk is er gewoon niets aan de hand.   

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *