Bezig met laden...

Logboek

Next generation GE T901 heliturbine rond eerste testronde met succes af

Next generation GE T901 heliturbine rond eerste testronde met succes af

Het Amerikaanse leger rondde op 28 juni 2022 met succes de eerste testronde af van zijn Improved Turbine Engine Program, de motor die AH-64 Apache-aanvalshelikopters, UH-60 Black Hawk-helikopters en de FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) helikopters zal aandrijven.

De testen met de allereerste GE T901-turbine, begonnen op 22 maart 2022 en de nieuwe turbine heeft intussen meer dan 100 uur gedraaid, aldus het Amerikaans leger in een verklaring van 7 juli. Het testen van de eerste motor is het begin van een meerjarige testcampagne van zowat 5.000 testuren om de volledige legerkwalificatie te behalen. 

Het leger selecteerde de ITEP-motor, gebouwd door General Electric, in februari 2019, waarbij het bedrijf $ 517 miljoen ontving om het te bouwen. GE versloeg de ATEC (Advanced Turbine Engine Company) een joint venture van Honeywell en Pratt & Whitney - na een decennium van concurrerende technologieontwikkeling. De investeringen voor de T901 voor ITEP waren enorm. De bewezen technologieën die in de T901 gebruikt worden vertegenwoordigen een investering van $9 miljard terwijl de specifieke ontwikkelingen en testen van de turbo-shaft helikopter uitvoering nog eens $300 miljoen investeringen vroegen.

Het ITE-programma is het belangrijkste motorprogramma ooit in de helikopterindustrie. Het Amerikaans leger wil met een uniforme turbinekeuze MRO (maintenance, repair & overhaul) efficiënter en goedkoper maken. Het is een reusachtige opdracht waarbij zowat 6.258 turbines moeten worden geleverd. De kost van het totale project wordt ingeschat op zowat $ 12,5 miljard.

Vergeleken met zijn voorganger, de GE T700, heeft de T901 50% meer vermogen, terwijl de turbine 25% minder brandstof verbruikt en evenredig de CO2-uitstoot vermindert. Een grotere duurzaamheid van de componenten zal de levenscycluskosten verlagen.

Vanuit een tijdlijnperspectief is het leger van plan om in het tijdsbestek van 2025 over te gaan tot 'lage aantallen' initiële productie van de ITEP. 

Lees hier het volledige ITEP project overzicht (GAO22-105230).

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *