Bezig met laden...

Logboek

Koopt Polen 32 Airbus H145M helikopters?

Koopt Polen 32 Airbus H145M helikopters?

Polen heeft nog maar net haar beslissing bekendgemaakt in het Kruk-programma, de aankoop van 96 Boeing Apaches AH-64E V6, of het programma Perkoz staat nu hoog op het menu van Defensie en de Poolse regering. De Russische dreiging heeft de Poolse autoriteiten ertoe aangezet om hun aangekondigde vernieuwing en versterking van het leger versneld uit te voeren.

In 2020 kondigde het Poolse Ministerie van Nationale Defensie zijn voornemen aan om via het Perkoz-programma 32 multi-mission helikopters aan te kopen als opvolger voor zijn oude Russische Mi-2's. Polen heeft 65 Mi-2's actief, 17 in de luchtmacht, 44 in het landleger en 4 bij de marine. De jongste exemplaren zijn intussen meer dan 35 jaar oud.

Het Perkoz-programma zoekt minimaal 32 helikopters die in staat zijn om vijf volledig uitgeruste soldaten of 1.000 kg vracht te vervoeren. De Perkoz-vereiste omvat drie varianten: gevechtsondersteuning en mogelijk piloottraining; commando en controle; en verkennings- en elektronische oorlogsvoeringstaken.

Nadat Leonardo reeds zijn AW139W voorgesteld heeft met productie in de Poolse vestiging van Leonardo, PZL-Åšwidnik, doet Airbus Helicopters een nieuwe poging om in de gunst te geraken van de Poolse legerleiding en de regering. Op de recente MSPO-defensieshow in Kielce, Polen toonde Airbus Helicopters een maquette op ware grootte van zijn H145M.

Airbus Helicopters stelt dat ze met de H145M perfect aan de noden van het Poolse leger kan voldoen en dat het ook de mogelijkheid wil onderzoeken om de H145M te bouwen in samenwerking met de Poolse industrie en toekomstige ontwikkeling op het gebied van onderzoek en innovatie wil bespreken met de Poolse autoriteiten. De woordvoerder van Airbus Helicopters vertelde er ook bij dat het de H145M op korte tijd kan leveren om snel bij te dragen aan de veiligheid van Polen.

Toch is een aankoop van Airbus helikopters door de Poolse regering weinig waarschijnlijk. In januari 2022 kreeg Airbus Helicopters nog een schadevergoeding van € 17,5 miljoen voor een dispuut in 2016 over het onterecht annuleren van een bestelling voor 50 Airbus Caracal helikopters.

De nieuwe regering wilde de bestelling gunnen aan een Pools helikopterbedrijf. Zowel Leonardo als Sikorsky hebben in Polen een belangrijke dochteronderneming en de vakbonden van die ondernemingen hadden er, voor de verkiezingen, bij de politiek op aangedrongen om de bestelling aan een Poolse onderneming te geven. Intussen kregen die beide Poolse ondernemingen reeds helikopterbestellingen voor de Poolse Defensie. Dit keer zal Airbus Helicopters met overtuigende argumenten moeten komen om de regering in Warsaw te overtuigen om de lokale fabrieken links te laten liggen. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd... 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *