Bezig met laden...

Logboek

Uit het Luchtvaartregister: OO-JDG

Uit het Luchtvaartregister: OO-JDG

We hebben het in deze rubriek al eens besproken: het Belgisch Luchtvaartregister bevat zo'n 10% toestellen die reeds lang gecrasht zijn of reeds jaren niet meer vliegen. Ook bij het Bestuur der Luchtvaart kent men het probleem maar zolang als de eigenaar zelf met de nodige informatie van schrapping naar het Bestuur moet stappen zal dit niet snel veranderen.

Onze Nederlandse collega's laten de registratie van een helikopter afhangen van het Luchtwaardigheidsbewijs (BVL); als je geen 'current' BVL meer hebt wordt je gewoon ambtshalve uit het register geschrapt. Dit noemt men een zelfreinigend systeem waarbij na maximum 1 jaar een gecrasht toestel uit het register verdwijnt. In België staan er toestellen die reeds 20 jaar geleden gecrasht zijn nog steeds in het register als 'geregistreerd'. 

Met deze nieuwe vervolgreeks gaan we op zoek naar informatie over helikopters die reeds lang uit de lucht verdwenen zijn en wat hun lot intussen is geworden.

De OO-JDG is een Robinson R-22 Beta met serienummer 0821 en bouwjaar 1988, het werd op 23.08.1988 voor het eerst in het Belgisch register ingeschreven. Het toestel was origineel ingeschreven in Frankrijk onder callsign F-GICD.

Nadien op 11.06.1999 werd het ingeschreven op naam van Antwerp Aviation (dat in 2006 in liquidatie ging als Namen Aviation) en op 24.07.2002 op naam van Heli Shuttle BVBA, Belsele.  Het toestel was gebaseerd op EBAW.

Het toestel crashte te Antwerpen op 12 mei 2004 bij een private vlucht. De twee inzittenden overleefden het ongeval, de helikopter niet...

Het wrak was na de crash onherstelbaar beschadigd (een getuige vertelde ons: "De helikopter was zo plat als een vijg!") en het werd door de verzekering voor onderdelen naar Amerika verkocht en was een tijdje later definitief het land uit.

Wij hebben de Belgische AAIB een kopie gevraagd van het ongevalsrapport. Van zodra beschikbaar zullen we het hier publiceren.

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *