Bezig met laden...

Logboek

Koningin Maxima donderdag bij Fire Bucket training op Gilze-Rijen

Koningin Maxima donderdag bij Fire Bucket training op Gilze-Rijen

Het Defensie Helikopter Commando bestaat dit jaar vijftien jaar. 

Hare Majesteit Koningin Máxima zal op donderdagmiddag 30 maart aanwezig zijn bij een Fire Bucket Operatie training van het Defensie Helikopter Commando (DHC) op vliegbasis Gilze-Rijen. De training wordt uitgevoerd met een Chinook Transporthelikopter van het 298 Squadron.

Koningin Máxima wordt ontvangen door de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt. Medegastheren zijn de Commandant DHC, commodore Pier Schipmölder, en de Commandant 298 Squadron, luitenant-kolonel Jeroen Peterse.

Na een introductie over ontwikkelingen binnen de Koninklijke Luchtmacht, het helikopterdomein en samenwerking met civiele organisaties vindt een briefing plaats over de uitvoering van Fire Bucket Operaties. Vervolgens vliegt Koningin Máxima mee met een trainingsvlucht van een Chinook-helikopter waarbij een bluszak wordt gevuld en een fictief brandend gebied wordt geblust. Na de vlucht spreekt Koningin Máxima met medewerkers over de technische en logistieke ondersteuning bij Fire Bucket Operaties en de ontwikkeling van het DHC (Defensie Helikopter Commando).

Het Defensie Helikopter Commando bestaat dit jaar vijftien jaar. Het DHC levert helikoptercapaciteit voor de verdediging van het Koninkrijk en het bondgenootschappelijk grondgebied van de NAVO, missies ter bevordering van de internationale rechtsorde en nationale bijstand bij rampen en crisis door anti-terreuractiviteiten en brandbestrijding.

In de toekomst krijgt een groter deel van Nederland te maken met meer natuurbranden. Daarvoor waarschuwen experts van het KNMI en andere kenniscentra in een gezamenlijk rapport in januari 2023. De druk op het brandweersysteem zal hierdoor toenemen. Wanneer de brandweer een vuur zelf niet onder controle krijgt, kan een beroep gedaan worden op de Cougar- en Chinook-helikopters van het DHC. Ook buiten Nederland kunnen de helikopters van het DHC worden ingezet, zoals in 2021 bij hevige bosbranden in Albanië.

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *