Bezig met laden...

Logboek

Reactie van EASA op het crashrapport van de H225 door AIBN

Reactie van EASA op het crashrapport van de H225 door AIBN

Zoals te voorspellen was heeft de EASA (European Aviation Safety Agency) snel gereageerd op het finaal rapport van de AIBN (de Noorse Accident Investigation Board ) over de crash van de Airbus H225 bij Bergen (Noorwegen). Je kan het verslag en het finaal rapport lezen in ons artikel van gisteren.

EASA stelt in zijn persbericht dat het rapport over de crash met de Airbus H225 een aantal opinies en hypothesen bevat. Eigenlijk verwerpt EASA een aantal belangrijke passages uit het rapport omdat AIBN feiten van de crash in Bergen gebruikt om de crash in Schotland met de G-REDL en de toen genomen beslissingen door EASA aan te vechten.

EASA stelt dat de toen genomen maatregelen overeenkwamen met de kennis opgedaan in het onderzoek naar de crash van de EC332 G-REDL. Een aantal onderdelen werd toen niet teruggevonden (in zee) en daardoor konden de onderzoekers deze ook niet in het onderzoek betrekken. Het is dus ook niet bewezen dat de G-REDL door dezelfde oorzaak (metaalmoeheid en kleine scheurtjes in de lagers in de gearbox) is gecrasht.    

EASA komt tot de conclusie dat het Noorse onderzoek geen feiten of bewijzen heeft gevonden, die beschikbaar waren op het moment van het onderzoek naar de crash van de G-REDL in Schotland, die de crash in Noorwegen had kunnen verhinderen.

Airbus Helicopters van zijn kant zal met deze discussie en het Noorse onderzoek niet sterker staan om de grote helikopteroperatoren, zoals Bristow of CHC, te motiveren om hun klanten te overtuigen terug te vliegen met de H225. De 20 Airbus H225 van Bristow staan allemaal aan de grond; vier gaan terug naar de leasemaatschappij bij einde contract en de overige 16 poogt de maatschappij met de hulp van Airbus in andere markten te verkopen.

We konden intussen een verkorte versie van het AIBN ongevalsrapport op de kop tikken; U kunt dit hier lezen. De reactie van Airbus op het finaal rapport kunt U hier volgen.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *