Bezig met laden...

Logboek

Sikorsky Raider-X en Bell 360 Invictus lopen jaar vertraging op

Sikorsky Raider-X en Bell 360 Invictus lopen jaar vertraging op

De Sikorsky Raider-X en de Bell 360 Invictus, die strijden om het Amerikaanse FARA programma binnen te halen, zullen minstens een jaar vertraging hebben.

Het FARA-programma (Future Attack Reconnaissance Aircraft) is in 2018 door het Amerikaanse leger geïnitieerd om een opvolger te ontwikkelen voor de Bell OH-58 Kiowa verkenningshelikopter als onderdeel van het Future Vertical Lift programma. De Amerikanen hadden niet minder dan 2.200 OH-58 helikopters in dienst die moeten worden vervangen.

Reden voor de vertraging ligt bij turbinefabrikant GE Aviation (General Electric) die maar net op 23 maart 2022 is gestart met de eerste grondtests van de GE T901 ITEP. Het testen van de eerste motor is het begin van een meerjarige testcampagne om de volledige legerkwalificatie te behalen.

Het projectteam van het Amerikaans leger noemde 'pandemie'-gerelateerde vertragingen in de ontwikkeling van de verbeterde turbinemotor van GE Aviation, die beide FARA-ontwerpen zal aandrijven, als de reden voor de vertraging in de FARA-planning. GE Aviation van zijn kant hoopt om de eerste vliegtesten met de nieuwe T901 ITEP nog voor eind 2022 te kunnen starten. 

Deze vertraging is dan ook de reden dat beide FARA-ontwerpen, de Sikorsky Raider-X en de Bell 360 Invictus, voorlopig nog geen grond- of vliegtesten zullen kunnen maken met de turbines waardoor de competitieve testing van de twee toestellen ten vroegste kan starten in oktober 2023. Dit is een jaar later dan vorig jaar gepland was.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *