Bezig met laden...

Logboek

Maastricht was deel van het helikopternetwerk van Sabena

Maastricht was deel van het helikopternetwerk van Sabena

Op 10 Augustus 1953 deed het internationale helikopternetwerk van Sabena voor het eerst Maastricht aan. Een week voordien was het netwerk gestart met een vlucht tussen Brussel, Antwerpen en Rotterdam. . Maastricht lag op de lijn Brussel - Luik - Maastricht en werd tweemal per dag aangedaan. Het internatinale netwerk bleeft in dienst tot 20 Februari 1967 en was actief in Belgie, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

De Helihaven in Maastricht was ingepland op De Griend oftewel De Greend zoals de Maastrichtenaren het noemen. De Griend bestaat uit twee delen de Grote strekt zich uit langs de oostoever van de Maas, ongeveer vanaf de Wilhelminabrug in noordelijke richting tot aan de spoorbrug. De westelijke begrenzing wordt gevormd door de rivier de Maas; de oostelijke begrenzing door de Franciscus Romanusweg. Aan de zuidzijde van de Wilhelminabrug ligt de Kleine Griend, die, hoewel gescheiden van het park, daar eigenlijk deel van uitmaakt.

De grote Griend is nu een park maar was vroeger een tijdelijke vliegveld, waar Albert Duchereux in 1921 enkele demonstratievluchten heeft verzorgd. Van het plan voor een luchtlijn Maastricht-Valkenburg kwam echter niets. Verder was het de plek voor de Helihaven en de plaats waar de Eurohal de voorloper van het huidige MECC stond.

Lees hier het ganse verhaal van de Maastrichtste Helihaven.

Foto gemaakt bij de opening van de helihaven in 1953 - copyrights Mestreechtersteerke.nl

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *