Bezig met laden...

Logboek

Vortex is ook een uitdaging bij eVTOL's

Vortex is ook een uitdaging bij eVTOL's

Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie eVTOL's zijn er heel wat uitdagingen. Het beperkte vermogen van de batterijen, de gevaren van de ontvlambare lithium-ion batterijen, het ontbreken van een autorotatie in gevel van motorpech om er maar enkele te noemen. 

VRS ontstaat wanneer de snelheid van de lucht die door de rotor stroomt hoger is dan neerwaartse luchtstroom door de rotor gecreëerd waardoor de rotor als het ware in zijn eigen downwash probeert lift te maken. 

Maar een recente studie toont nu aan dat Vortex of VRS (Vortex Ring State) bij eVTOL's tot zeer gevaarlijke situaties kan leiden. Zeker bij een eVTOL configuratie op basis van een tiltrotor is het goed mogelijk dat de eVTOL in een VRS terechtkomt waarbij een van de twee propellers-rotors vermogen verliest om nog stuwkracht te genereren. De resulterende asymmetrie tussen de twee rotoren doet de eVTOL dan onvermijdelijk crashen.

Dit probleem werd voor het eerst duidelijk in april 2000 toen een V-22 Osprey met 19 personen aan boord bij een te hoge daalwaarde het vermogen verloor van een van beide rotoren en door de asymmetrische lift op zijn rug ter pletter sloeg. Alle inzittenden kwamen om bij deze crash. Na onderzoek werd de oorzaak duidelijk: besturingsfouten die de hoge daalsnelheid en de lage voorwaartse luchtsnelheid veroorzaakten en aan de basis lagen van de VRS.

Nu we stilaan in een eVTOL-tijdperk komen waarbij vele configuratie gebaseerd zijn op tiltrotor of meerdere vaste rotoren is de kans niet denkbeeldig dat men een VRS door het ontwerp in de hand werkt. En door het ontbreken van een autorotatie mogelijkheid bij vele ontwerpen wordt dit dan snel een fatale crash.

Er is dus nog veel werk aan de winkel bij de ontwikkelaars van de eVTOL's en de certificatieorganisaties EASA en FAA om deze ontwerpen te voorzien van de nodige veiligheidsvoorzieningen om deze risico's onder controle te houden. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *