Bezig met laden...

Logboek

Update over de nieuwe Zefhir turbine helikopter

Update over de nieuwe Zefhir turbine helikopter

Een tijdje geleden berichtten we dat het Italiaanse Curti Aerospace onder de vleugels van het Disrupt programma van de Europese Commissie een knappe 2-zit turbine helikopter aan het bouwen is.

De Zefhir helikopter is vorig jaar op de Aero in Friederichshafen hebben voorgesteld. En waar we eerst dachten dat het toestel de zoveelste poging zou zijn om een lichte 2-zitter te bouwen met een beperkt budget hebben we toch onze mening moeten herzien; het toestel is wel degelijk een nieuwe generatie in de lichte helikopters.

Wat onze mening deed herzien zijn volgende eigenschappen van het nieuwe toestel:

  • de tweezitter is uitgerust met een glass cockpit
  • zowel de hoofdrotor als de staartrotor zijn uitgevoerd met carbon rotorbladen die bijna een onbeperkte levensduur garanderen
  • het ganse frame is opgebouwd uit lichte en ijzersterke composiet materialen 
  • de helikopter is uitgerust met een turbine motor (turboshaft) van PBS Velka Biter
  • de helikopter heeft een extra veiligheidsuitrusting in de vorm van een ballistische parachute van fabrikant Junker die intussen succesvol werd getest.
  • de Italiaanse design is modern en in een windtunnel geoptimaliseerd.

We blijven zeer geïnteresseerd in dit verhaal en vragen op regelmatige basis een stand van zaken aan Curti Aerospace. Hun laatste update was als volgt:

  • Curti Aerospace plant in de start om het toestel te verkopen als experimental kit en als ultralight helikopter (in landen waar een MTOW upgrade voor ultralight tot 600kg zal worden goedgekeurd). Ze hebben reeds een aanvraag ingediend voor een Duitse ultralight certificatie. 
  • Een EASA certificatie wordt overwogen maar gezien het complexe en langdurige proces van een EASA certificatie zal het toestel eerst verkocht worden onder de Duitse ultralight licentie om voldoende ervaring op te doen.
  • Curti Aerospace wil zich nog niet vastpinnen op een verkoopsprijs. De prijzen welke de ronde doet (+/- 300.000 euro) wil Curti niet bevestigen maar vertelt wel dat ze begin 2019 een eerste aanbieding zal maken.

Tot zover deze update, we blijven vinger aan de pols houden.

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *