Bezig met laden...

Logboek

Defensie (B) neemt de Agusta H-22 uit dienst

Defensie (B) neemt de Agusta H-22 uit dienst

De Belgische Defensie zet de afbouw van het aantal Agusta helikopters verder. Er werd enige tijd geleden beslist om een aantal Agusta A109's op te waarderen en de overige toestellen stelselmatig uit dienst te nemen. De uitdienstname loopt synchroon met de terugkeer van een Agusta die zijn upgrade heeft gehad.

Nu werd de Agusta A-109 met registratie H-22 uit dienst genomen. Het toestel vloog afgelopen woensdag zijn allerlaatste vlucht van zijn basis in Beauvechain (EBBE) naar de luchthaven van Oostende (EBOS). Klik hier voor de video.

Na de landing nabij NSAC (het North Sea Aviation Center) werden de rotorbladen verwijderd door techniekers van Defensie. Ook de brandstof werd uit het toestel gehaald. Daarna ging het toestel over de openbare weg naar de parking van het VLOC (Vlaams Luchtvaart Opleidings Centrum) even verderop. Na de laatste aanpassingen en het demilitariseren van de helikopter, zal de Agusta A109 H-22 een plaatsje krijgen tussen de andere lestoestellen, waaronder de Seaking RS-05.

Het Vlaams Luchtvaartopleidingscentrum (VLOC) biedt al dertien jaar luchtvaartopleidingen aan van hogeschool Vives, het secundair onderwijs Vliegtuigtechnieken van Petrus & Paulus West, de VDAB, en defensie. 

Agusta A109

De eerste Agusta's van het Belgisch leger kwamen in dienst in januari 1992, de laatste in februari 1994. Volgens de planning mogen er nu nog 12 A109 geupgrade helikopters actief zijn en dat worden er 8 in de periode 2023-2030. Deze worden dan vooral gebruikt voor training van piloten.

Er is momenteel nog geen beslissing genomen over de vervanging van de Agusta A109. Ingewijden in het dossier zien de Airbus H145M als de vervanger van de Agusta en de vier NH-90 TTH helikopters.  

De toekenning van het helikoptercontract aan het Italiaanse Agusta was het voorwerp van een lang gerechterlijk onderzoek die uiteindelijk leidde tot het Agusta-schandaal waarbij een aantal ministers en stafleden van de Franstalige socialistische PS en de Nederlandstalige SPA veroordeeld werden. Klik hier  

Video hieronder: een Belgische Agusta helikopter maakt een knappe solo display op Kleine Brogel 2014.

Video:
Video afspelen...

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *