Bezig met laden...

Logboek

VS, Uzbekistan en Tajikistan bespreken lot van Afghaanse helikopters

VS, Uzbekistan en Tajikistan bespreken lot van Afghaanse helikopters

Toen de Amerikanen en hun bondgenoten in augustus 2021 Afghanistan versneld verlieten, zijn ook een aantal militairen van het Afghaanse leger naar het buitenland gevlucht. 

Een aantal piloten en bemanningen van de Afghaanse luchtmacht brachten zichzelf, soms hun familie en hun helikopters en vliegtuigen in veiligheid in de buurlanden Oezbekistan en Tadzjikistan.

Bij een inventarisatie op 21 augustus 2021 waren er niet minder dan 46 uit Afghanistan gevluchte toestellen in Oezbekistan en 18 in Tadzjikistan. Daarbij zouden er een 10-tal UH-60 Black Hawk's en 20 Russische Mi-17 helikopters zijn. De totale groep gevluchte Afghaanse luchtmachtmilitairen en hun families bestaat uit 600 personen en ze mochten zich vestigen in de US.

Sindsdien claimen de nieuwe machthebbers in Afghanistan, de Taliban, deze toestellen terug omdat deze volgens hen Afghanistan toebehoren. Ondertussen hebben de Taliban de diplomatieke druk opgevoerd waarbij de Afghaanse minister van Defensie, Mohammad Yaqoob zei: "Ik roep Oezbekistan en Tadzjikistan respectvol op om ons geduld niet verder op de proef te stellen en ons niet te dwingen om mogelijke vergeldingsmaatregelen te nemen."  

Maar intussen zijn zowel Oezbekistan als Tadzjikistan het eens met de VS dat de gevluchte helikopters en vliegtuigen wel degelijk Amerikaans bezit zijn en dat deze niet aan de Taliban zullen worden overgedragen.

Wat er uiteindelijk met de toestellen moet gebeuren is wel nog niet duidelijk. Blijkbaar hebben een aantal landen in de regio interesse in deze militaire toestellen maar wil men de Taliban ook niet openlijk provoceren.

Toen de Taliban de macht in Afghanistan overnamen waren er ook ongeveer 25 helikopters van de Afghaanse luchtmacht het land uit voor MRO (onderhoud, reparatie & overhaul).  Daarbij waren 16 Russische Mi-17 helikopters die intussen door de Amerikanen aan het Oekraïense leger zijn geschonken

Foto credit: US Defense 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *