Bezig met laden...

Logboek

Eerste Leonardo AW169M afgeleverd aan Italiaanse fiscale politie

Eerste Leonardo AW169M afgeleverd aan Italiaanse fiscale politie

De Guardia di Finanza (Italiaanse politiemacht met algemene bevoegdheid in economische en financiële zaken en de enige maritieme politiemacht in Italië) kreeg op 24 januari 2023 de levering van de eerste medium bi-turbine AW169M helikopter in een speciale configuratie. De AW169M is de militaire versie van de AW169.

De overdracht vond plaats op Leonardo's Vergiate-assemblagelijn, Varese IT, tijdens een officiële ceremonie in aanwezigheid van hoge vertegenwoordigers van de Guardia di Finanza en Leonardo Helicopters. 

De nieuwe AW169M maakt deel uit van een AW169M-vloot van 24 eenheden, waaronder zes met een vast landingsgestel en achttien met een skid-onderstel. Alle vliegtuigen zullen naar verwachting in 2024 worden geleverd als aanvulling op de bestaande vloot van 20 AW139 medium bi-turbine helikopters. De AW169M's zullen worden gebruikt voor verschillende taken, waaronder: maritieme politie / patrouille, binnenlandse douanebeveiliging, wetshandhaving, redding en andere beveiligingstaken. 

De Guardia di Finanza ontving eind 2019 voor het eerst een militair gecertificeerde AW169M, als testhelikopter waarmee de plannen voor de modernisering van de vloot werden uitgetest en aangepast.

De nieuwe AW169M helikopter van Guardia di Finanza heeft een speciale configuratie, waaronder:

  • Reddingslift, een nood-drijfsysteem, reddingsvlotten, draadknippers,
  • TCAS II (Traffic Collision Avoidance System),
  • NVG (Night Vision Goggle) compatibele cockpit,
  • HTAWS (Helicopter Terrain Awareness Warning System),
  • Geavanceerd communicatiesysteem,
  • Geavanceerd HUMS (Health Usage Monitoring System),
  • Een zoeklicht, een ijsdetector, SATCOM, gsm-detector en hyper spectraal detectie- en verkenningssysteem.

De helikopters zijn ook uitgerust met een reeks Leonardo-systemen, zoals een ATOS-systeem (Airborne Tactical Observation and Surveillance) met een geavanceerde operatorconsole, Gabbiano-radar, LEOSS (Long Range Electro-Optical Surveillance System), M428 IFF transponder, OPLS (Obstacle Proximity Lidar System). 

De nieuwste uitvoering van de AW169M introduceert 'single-pilot IFR', een geavanceerde zoek- en reddingsmodus (SAR) met speciale FMS-zoekpatronen (Flight Management System), waardoor de helikopter automatisch langs een vooraf gedefinieerd zoekpad kan vliegen, wat de werklast van de piloot tijdens de intense zoekfase van een SAR-missie vermindert. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *