Bezig met laden...

Logboek

Helikopters van DHC (NL) gaan meer in Nederland trainen dan normaal

Helikopters van DHC (NL) gaan meer in Nederland trainen dan normaal

In een nieuwsbericht van de Nederlandse Defensie wordt meer duidelijkheid gegeven over de komende vliegactiviteit van de luchtmacht en ook over de activiteiten van helikopters van de DHC (Defensie Helikopter Commando).

"De Koninklijke Luchtmacht start vandaag, 4 januari, het vliegprogramma voor 2021. Vliegtuigen en helikopters gaan weer dagelijks vliegen. Er wordt meer boven Nederland gevlogen dan normaal. Door corona zijn de mogelijkheden om in het buitenland te oefenen beperkt. De oefeningen en trainingen worden zoveel mogelijk verspreid over de oefengebieden boven Nederland en de Noordzee."

Helikopters

De helikopters en transportvliegtuigen oefenen het hele jaar, ook in de avonduren. Tijdens avondvliegen keren de helikopters uiterlijk om 23.00 uur terug op Vliegbasis Gilze-Rijen. Na 22.00 uur wordt er met helikopters niet meer lokaal gevlogen en worden er geen circuitoefeningen boven de vliegbasis uitgevoerd. Wel kunnen helikopters dan nog terugkeren naar de vliegbasis.

De NH90-maritieme gevechtshelikopters vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder vliegen tijdens zomertijd tot uiterlijk 24.00 uur. De helikopters vliegen dan zowel lokaal als circuits.

Waarom ‘s avonds?

Trainen in de avond is nodig omdat helikopters vaak worden ingezet bij duisternis. Om te kunnen vliegen in het donker heeft de vlieger speciale sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogeheten night vision goggles (NVG). Door deze NVG’s ziet de vlieger alles in groentinten. Het zicht is ook beperkt, alsof de piloot door 2 kokers kijkt. Om dat te kunnen trainen moet het volledig donker zijn.

Van 25 januari tot en met 12 februari oefenen helikopters boven Midden- en Oost-Nederland.

Dat gebeurt tussen 09.00 en 22.30 uur. Het gaat dan om de oefening ‘TAC EW’ van het Defensie Helikopter Commando samen met de landmacht. Helikopterbemanning wordt getraind in omstandigheden waar electronic warfare (EW) en het vliegen onder verhoogde dreiging een grote rol speelt.
Meer informatie over deze en andere vliegbewegingen is te vinden via luchtmacht.nl/vliegbewegingen.

Foto copyright: Defensie (NL)

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *