Bezig met laden...

Logboek

FLASH: NATO werkt aan een opvolger voor 1.000 helikopters

FLASH: NATO werkt aan een opvolger voor 1.000 helikopters

Volgende week 20 en 21 September 2021 wordt in het Luxemburgse Capellen, bij het NSPA (Nato Support & Procurement Agency) , een industriedag voor de NGRC (Next Generation Rotorcraft Capability - de nieuwe generatie helikopter) georganiseerd waarbij de helikopterindustrie in detail zal worden gebrieft over dit zeer belangrijk project. NATO's aankoopdienst wil de ganse helikopterindustrie en toeleveranciers bij dit project betrekken.

Geen tweede NH90 programma

Met het weinig succesvolle programma NH90 in het achterhoofd, dat meer dan 25 jaar duurde en teveel kost, wil de NATO het nu anders aanpakken. Deze keer moet men tegen 2035 klaar zijn want grote aantallen helikopters van het Westers bondgenootschap worden dan uit dienst genomen. De Sikorsky H-60 Black Hawk, de SA330 Puma van Airbus en de V-22 Osprey om er maar drie te noemen zullen tegen dan hun carrière beëindigen en moeten door de nieuwe generatie worden vervangen. Ruw geschat moeten zowat 1.000 helikopters worden vervangen! En daarvoor moet - snel - een betere opvolger worden ontwikkeld.

Project van €35 miljard en jaren naverkoopomzet

Dit is een miljardenproject, dat ondersteund is door de Defensie's van Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië en de UK. Zij hebben in november 2020 een overeenkomst ondertekend om samen dit toestel te gaan ontwikkelen. Inmiddels particperen ook Spanje en de US aan dit project. Hoe de US dit wil combineren met haar eigen FVL-programma is vooralsnog niet duidelijk. Of misschien wil de US gewoon haar FVL helikopters aan haar Europese NATO partners verkopen.  

De onderhandelingen over een bindende MOU (memorandum of understanding) voor de concept fase van de Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC) zijn op 8 september 2021 met succes afgesloten, aldus NATO. Op de NGRC-industriedag zullen naast de vertegenwoordigers van de helikopterindustrie ook experten en juridische adviseurs van de 7 betrokken landen aanwezig zijn.

Bedoeling is om tegen juni 2022 een document goed te keuren waarmee de concept fase kan starten. Het uiteindelijk gekozen helikopter-ontwerp moet vanaf 2035 niet minder dan 1.000 bestaande militaire helikopters van NATO landen gaan vervangen. NATO heeft ook uitgezocht dat er ook een potentieel is van nog eens 1.000 helikopters bij niet NATO-landen in de periode 2035 tot 2050.

Specificatie's

NATO heeft reeds een voorstel van basis specificatie's gemaakt die op de NGRC-industriedag volgende week zal worden voorgesteld en toegelicht. Men heeft duidelijk lessen geleerd uit de problematiek met de NH90 op gebied van versie's, beschikbaarheid en kostprijs. Dit zijn de voornaamste voorlopige specificatie's:

 • bemand en onbemand kunnen vliegen
 • modulaire open systemen (MOSA) om snel upgrades en nieuwe of specifieke mogelijkheden te integreren
 • beschikbaarheid: minimaal 75% (vandaag is de beschikbaarheid in sommige landen niet eens 50%)
 • maximale kost per stuk: €35 miljoen 
 • kost per vlieguur: best €5.000 maar maximaal €10.000 (vandaag kost een NH90 meer dan €25.000 per vlieguur)
 • 4.000 kg totale liftkracht en minimaal 2.500 kg interne payload
 • range >900NM 
 • kruissnelheid: doel 220 kts (407 km/u)
 • snel omvormbaar als: SPO, ASuW, ASW, SAR, MEDEVAC zodat hiervoor geen aparte versie's moeten worden gebouwd
 • minimaal 5 hr vliegen zonder bijtanken
 • MTOW: 10 tot 17 ton
 • voetprint niet groter dan de NH90 of AW101 Merlin

NATO verwacht niet minder dan 50 bedrijven op haar NGRC industriedag volgende week (21 & 22/09) in Capellen, Luxembourg.

Kans op slagen?

Het blijft een raadsel hoe de NSPA (Nato Support & Procurement Agency) dit in goede banen wil leiden. Zowel Airbus als Leonardo zijn bedrijven met een belangrijke invloed van hun respectievelijke staten die ook hun zeg hebben in de NATO raad van ministers. En een project van minimaal €35 miljard plus 25 jaar naverkoop wil niemand verliezen... 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Foto credit: Airbus Helicoptes (next generation Racer ontwerp)

Onderstaande video over het Future Vertical Lift (FVL) de nieuwe generatie helikopters voor de US Army

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *