Bezig met laden...

Logboek

Frans leger zoekt Chinooks voor Mali

Frans leger zoekt Chinooks voor Mali

Operatie Barkhane is een Franse militaire operatie in de Sahel waarbij 3.000 Franse soldaten in N’Djamena, de hoofdstad van Tsjaad, permanent zijn gebaseerd om bij te dragen tot stabiliteit in de vroegere Franse kolonies: Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanie en Niger.

Om deze troepen te verplaatsen, te ontzetten of te bevoorraden konden deze troepen beroep doen op drie Britse Boeing CH-47D Chinook helikopters. Deze helikopters zijn door de Britse Royal Air Force in Gao, Mali gestationeerd sinds de zomer van 2018. Voordien waren hier ook Nederlandse, Belgische en Duitse helikopters in Mali gestationeerd.

De missie van de Britse Chinooks in Gao loopt af op het einde van dit jaar en de Franse militairen zijn op zoek wie hen uit de nood kan helpen en Chinooks of andere zware transporthelikopters ter beschikking kan stellen. Tegelijkertijd heeft de Franse minister van het Leger, Florence Parly, haar Britse collega, Gavin Williamson, geinformeerd over de noodzaak om de missie van de drie Chinooks te verlengen.

Maar de Britten moeten hun Chinook in elk geval terughalen om de helikopters een volledige revisie te geven. De chef van de RAF in Mali maakte het zeer duidelijk dat de toestellen in Afrika zeer zware missies achter de rug hebben. De omgeving is zeer vijandelijk voor helikopters. De extreme warmte, de stoffige omgeving en het zand laten de toestellen vijfmaal sneller slijten dan in de UK. De middelen die men in Mali heeft om de toestellen te onderhouden zijn ook verre van ideaal en dat alles maakt dat de toestellen ten laatste eind dit jaar terug naar de UK moeten.

Frankrijk zelf heeft in tegenstelling tot de UK en Duitsland geen grote transporthelikopters die het hier zou kunnen inzetten. Ook bij de Fransen hebben de jarenlange besparingen hun werk gedaan en de investeringen op de lange baan geschoven. Ook in de toekomstige plannen van het Franse leger zijn geen zware transporthelikopters voorzien. 

De nieuwe baas van de Franse luchtmacht nam de gelegenheid te baat om het probleem aan te kaarten en te verwijzen naar de geplande aankoop door Duitsland van een 80-tal nieuwe zware transporthelikopters van het type Boeing Chinook of Sikorsky CH-53K King Stallion. Hij zag heil in een samenwerking met de Duitsers op dit vlak maar op korte termijn is ook dit geen oplossing aangezien de eerste nieuwe toestellen ten vroegste in 2013 zullen geleverd worden in Duitsland. 

Blijkbaar zijn de Denen intussen bereid om drie van hun 14 AgustaWestland AW101 helikopters ter beschikking te stellen. Ook het Spaanse leger bezit een aantal Chinooks maar deze moeten dringend worden gemoderniseerd. 

Ondanks zijn nieuwe vloot van dure NH-90 helikopters en een programma om meer dan 170 Airbus H160 helikopters aan te kopen moeten de Fransen nu gaan bedelen bij de Europese partners om ondersteuning te krijgen van 3 zware transporthelikopters. Tijd voor een betere militaire planning of minder politieke planning ?? 

 

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *