Bezig met laden...

Logboek

Autoflight start zijn certificatieproces voor de 5-zits Prosperity eVTOL

Autoflight start zijn certificatieproces voor de 5-zits Prosperity eVTOL

De Chinese luchtvaartautoriteit CAAC keurde de aanvraag voor een typecertificaat van het Chinees-Duitse AutoFlight goed voor de passagiers-eVTOL Prosperity van AutoFlight. Deze toelating is de eerste belangrijke stap in het bekomen van een typegoedkeuring.

De CAAC (Civil Aviation Administration of China) heeft de aanvraag van AutoFlight voor het TC (typecertificaat) van hun Prosperity 5-zits elektrische verticale start- en landingstoestel (eVTOL) officieel geaccepteerd. 

Het nieuws komt slechts enkele weken nadat AutoFlight's CarryAll Cargo eVTOL het typecertificaat heeft verkregen van de CAAC. Daarmee was het toestel 's werelds eerste eVTOL van meer dan één ton werd dat de typecertificering verkreeg.

Het effectieve certificeringsproces begon op 26 april 2024. De AutoFlight Prosperity is uitgerust met een puur elektrisch voortstuwingssysteem, heeft een maximaal startgewicht van 2.200 kg en beschikt over een cabine-ontwerp met 5 zitplaatsen. De 'lift and cruise'-vleugelconfiguratie maakt verticale start mogelijk.

Eenmaal in de vliegmodus gaat het over op een horizontale kruisvlucht op basis van de vaste vleugels. Met zijn veelzijdigheid bij het opstijgen en landen, efficiëntie, gemak en milieuveiligheid is het een ideale keuze voor 'luchttaxi's'. De eVTOL zal worden gebruikt voor point-to-point vliegreizen binnen steden en intercitygebieden, met als doel uiteindelijk prijzen aan te bieden die vergelijkbaar zijn met die van taxidiensten op de grond.

Het verkrijgen van een luchtwaardigheidscertificering is de initiële drempel om de vliegveiligheid van eVTOL's te garanderen, en is ook een voorwaarde voor deze toestellen om commercieel te mogen worden ingezet.

In februari 2024 presenteerde AutoFlight 's werelds eerste demonstratievlucht voor elektrische luchttaxi's tussen de Zuid-Chinese steden Shenzhen en Zhuhai. De Prosperity-eVTOL van AutoFlight voltooide de belangrijke mijlpaal door autonoom de 50 km lange route van Shenzhen naar Zhuhai te vliegen. De vlucht over de Pearl River Delta duurde slechts 20 minuten, een reis die met de auto tot drie uur zou vergen. 

De route tussen Shenzhen en Zhuhai maakt deel uit van het toekomstige luchtverkeersscenario dat door de regionale overheid is gepland bij het ontwikkelen van haar strategie voor 'laaggelegen economie', waarbij vele honderden vertiports en eVTOL-luchtroutes door de Greater Bay Area in Zuid-China zullen worden geopend. 

Foto's © Tom Buysse - met onze dank

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *