Bezig met laden...

Logboek

EASA zet in op vluchtrecorders voor kleinere helikopters

EASA zet in op vluchtrecorders voor kleinere helikopters

EASA heeft op 19 november 2019 een veiligheidsinformatie-bulletin uitgebracht (SIB 2019-15) waarin het adviseert om ook in kleinere helikopters een vluchtrecorder in te bouwen. 

Het Europese veiligheidsagentschap voor de luchtvaart heeft aan dat dit geen verplichting is voor de eigenaars of operatoren van deze helikopters maar dat de installatie de veiligheid zal verbeteren. 

Er zijn lichtgewicht flightrecorders op de markt die aan minder eisen voldoen dan vluchtrecorders die tegen een zware crash zijn beveiligd maar toch aan het advies van EASA voldoen. EASA heeft reeds eerder standaarden voor lichtere recorders gepubliceerd. Voor opnameapparatuur die niet volledig aan deze normen voldoet, kunnen de aanbevelingen van deze SIB ook van toepassing zijn.

De vluchtrecorderdata (zoals tijd, vluchtparameters, attitude, alarmen, besturing, audio en inertie) die door deze recorders worden geregistreerd kunnen zeer voordelig zijn voor de volgende veiligheidsaspecten:

  • operationeel vlootbeheer,
  • onderhoud,
  • training,
  • probleemoplossing,
  • data-analyse en follow-up bij vlootverhuur,
  • risico beoordeling, 
  • onderzoek bij ongevallen of incidenten. 

De EASA SIB doet de duidelijke aanbeveling aan eigenaars en operatoren van kleine helikopters die geregistreerd zijn in de EASA lidstaten om de installatie van een (eenvoudige) vluchtdatarecorder in overweging te nemen, en deze bij alle vluchten in te schakelen. Volgens EASA zijn dergelijke recorders reeds beschikbaar vanaf €1.000.

Helispot heeft de betrokken EASA afdeling aangeschreven om een lijst te bekomen van vluchtdatarecorders die zij geschikt achten voor kleine helikopters en wij komen hierop terug.

Onderstaande video: Appareo Vision 1000 - vluchtdatarecorder

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *