Bezig met laden...

Logboek

Kort nieuws: Helikopter nacht VFR - 35 jaar Lynx wereldrecord - Crash in Rusland met 8 vermisten - Lifeliner 4 defect - LTE is een pilotenprobleem

Kort nieuws: Helikopter nacht VFR - 35 jaar Lynx wereldrecord - Crash in Rusland met 8 vermisten  - Lifeliner 4 defect - LTE is een pilotenprobleem

VFR nachtvliegen met een helikopter

Na zonsondergang VFR vliegen in een helikopter is een leuke belevenis maar niet zonder gevaar. Vooral het vliegen op lage hoogte, de beperkte zichtbaarheid en geen zicht waar je bij eventuele autorotatie terecht komt zijn risico's die je vooraf goed moet inschatten. Iedere VFR-nachtvlucht moet je dan ook goed voorbereiden.

Er zijn ook weinig studieboeken beschikbaar over 'Helicopter Night VFR' en daarom heeft de Franse DGAC (Direction Générale de l'aviation civile) in 2018 een eigen studiegids uitgebracht onder de titel 'Le VFR de nuit en helicoptère'.

Intussen is er een tweede aangepaste editie uitgebracht die beschikbaar is en je hier kunt downloaden.    

SEFA (nu onderdeel van ENAC) van zijn kant heeft ook een Franstalige gids uitgebracht voor instructeurs die 'light VFR' opleidingen geven, die kun je hier downloaden.

 

35e verjaardag van de snelste helikopter ter wereld

Op 11 augustus was het net 35 jaar geleden dat een speciale en aangepaste Westland Lynx Mk7 de snelste helikopter ooit werd. Dit wereldrecord is op vandaag 35 jaar later nog niet verbroken. Op 11 augustus 1986 s'avonds vloog de Lynx een 15 km lang traject aan een gemiddelde snelheid van 400,87 km/u.  

Het toestel was voor het eerst uitgerust met BERP (British Experimental Rotor Programme) rotorbladen, die het mogelijk maakten om de maximum snelheid te verhogen en de liftmogelijkheid van de Lynx te verbeteren. Deze rotorbladen worden nog steeds gebruikt op de Leonardo AW101 Merlin helikopters.

Het toestel, met de call-sign G-LYNX, werd intussen in ere hersteld en staat nu te pronken op de binnenplaats van de Westland (nu Leonardo) fabriek in het Britse Yeovil. Het was in Yeovil dat de Lynx helikopter werd ontwikkeld en gebouwd.  

 

Helikoptercrash op het schiereiland Kamtsjatka in oosten van Rusland, acht vermisten

Bij een helikoptercrash afgelopen donderdag zijn acht overlevenden en acht vermisten. De Mi-8 helikopter stortte in het Koerilenmeer en zonk bijna onmiiddelijk. De kans is vrijwel onbestaande dat de vermisten nog levend zullen worden teruggevonden. De helikopter zou op een diepte van 130 meter in het diepe en koude water van het kratermeer liggen. 

 

Lifeliner 4 defect

De vrij nieuwe Airbus H135, PH-LLN Lifeliner 4, is het vorige weekend op Airport Groningen - Eelde defect geraakt en moest per vrachtwagen naar Bonn Hangelar in Duitsland worden getransporteerd voor reparatie. Blijkbaar was er iets aan de hand welke niet door de technici ter plaatse kon worden hersteld.  

Gedurende de herstelling zal de PH-HVB de opdracht van Lifeliner 4 overnemen.  

 

Loss of Tail Rotor Effectiveness - een onderzoek door Airbus

Onderstaande video is een presentatie van André-Michel Dequin, Airbus Helicopters, op het EASA Rotorcraft & VTOL Symposium in 2019 getiteld: "De Mythe van het verlies van de effectiviteit van de staartrotor".

Dequin, een onderzoeker en uitvinder in dienst van Airbus Helicopters, is in zijn onderzoek naar incidenten en crashes veroorzaakt door LTE (Loss of Tailrotor Effectiveness) tot de conclusie gekomen dat dit soort ongevallen voornamelijk te wijten is aan de piloot die het pedaal niet volledig gebruikt en daardoor de rotatie van de helikopter niet (meer) kan stoppen. 

Zijn conclusie is dan ook dat hier geen technisch probleem op te lossen valt maar dat er in de opleiding van de helikopterpiloten dringend aandacht moet worden besteed aan dit probleem. Interessante presentatie!!

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *