Bezig met laden...

Logboek

In de serie befaamde Heli Roofpads: Ziekenhuis Aalst

In de serie befaamde Heli Roofpads: Ziekenhuis Aalst

In de komende tijd zullen we een serie brengen over befaamde helicopter roofpads. Als eerste in de serie, eentje van bij ons: de roofpad boven het Onze Lieve Vrouwziekenhuis te Aalst.

Nu de meeste ziekenhuizen een eigen MUG-dienst hebben met snelle ambulances, zijn de MUG-helikopters niet erg zinvol meer.

In België is het bovendien erg moeilijk om een helikopter dicht bij de plaats van een ongeval neer te zetten, denk maar aan de verlichtingspalen op autostrades die het landen op het wegdek vrijwel onmogelijk maken. De gemiddelde interventietijd bedraagt in België bij een ongeval 7 minuten en 30 seconden. Gelet op de starttijd van de helikopter-motoren heeft een ambulance al een hele voorsprong. Een helikopter inzetten voor de primaire interventie is spectaculair maar is dus onvoldoende efficiënt.

Aalst is een groot ziekenhuis dat vrijwel alle gespecialiseerde behandelingen aankan. Het heeft internationale faam op het gebied van cardiologie en cardiovasculaire chirurgie.

Patiënten uit andere ziekenhuizen worden naar hier overgebracht om levensreddende ingrepen te ondergaan en precies daarvoor is de helikopter erg nuttig. Ook wordt hij gebruikt indien er dringend behoefte is aan een medisch team in een ander ziekenhuis, voor het vervoer van organen, enz.

Constructie

Het platform is een realisatie van de Amerikaanse firma Federal Equipment Company (FEC, www.fecheliports.com) in samenwerking met Cit Blaton (www.citblaton.be). Metaalbouwbedrijf Dugardein-De Sutter (www.nvdugardeindesutter.be) uit Melle is terecht trots op de metalen onderbouw die zij hebben verwezenlijkt. De aluminium vloer werd vanuit de Verenigde Staten naar België verscheept. De vloer is voorzien van een antisliplaag. Het platform heeft een lichte helling (1%) zodat het afvalwater aan een kant kan worden opgevangen. De onderbouw is een staalstructuur van 99 ton, het aluminium platform weegt 38 ton.

Door kerosine of olie vervuild water wordt gescheiden van het propere regenwater, dat was een vereiste voor het bekomen van de milieuvergunning. Het door de IATA goedgekeurde veiligheidsnet dat het platform omringt, is niet uit polyester maar uit metaal. De metalen draden hebben een veel langere levensduur. Zwarte darmen zorgen voor de verwarming van het platform. Het is een verwarmde landingsplaats.

Het Directoraat-generaal Luchtvaart verleende de exploitatievergunning voor deze helihaven klasse II. Het achthoekig platform bevindt zich 43 meter boven de zeespiegel. De Final Approach and Take Off Area (FATO) heeft een diameter van 21,9 m. Er is een veiligheidszone van 3 meter. Het platform is geschikt voor tweemotorige helikopters tot een maximum startgewicht (MTOW) van 5 ton. Het mag dag en nacht gebruikt worden voor medische vluchten. ’s Nacht mag geen helikopter op het platform gestationeerd worden. De ICAO code voor deze helipad is EBAL; het is echter niet toegelaten voor privaat helicopterverkeer!

Klik hier voor het fotoalbum van de Heli Roofpad te Aalst

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *