Bezig met laden...

Fotoalbum

Britse SeaKing op EBAW op weg naar Oekraine

Afgelopen zaterdag 13 mei 2023 maakte een wel erg speciale helikopter een tussenstop op de Antwerpse luchthaven. Er arriveerde namelijk een Westland Sea King HU5 (SAR) van de voormalige Britse Royal Navy met ex-serial ZA134 (constructienummer WA895). Deze helikopter werd door het Verenigd Koninkrijk geschonken aan Oekra´ene als militaire ondersteuning voor de aanslepende oorlog tegen Rusland.

Het toestel was vanuit Groot-Brittannie op afleveringsvlucht, naar Kassel (Duitsland), en onderweg naar Oekra´ense. Aangezien er tijdens deze vlucht te veel tegenwind stond maakte men een onvoorziene tussenstop op EBAW (Antwerp Airport) om bij te tanken.

Deze Sea King was reeds voorzien van zijn nieuwe Oekra´ense serial UR-H034 en cocarde. Het was reeds het vierde exemplaar dat door de Britse regering werd geschonken aan Oekra´ene. Eind vorig jaar werden reeds drie exemplaren van de Westland Sea King afgeleverd aan de Oekra´ense luchtmacht.

[Foto's copyrights Walter Van Brempt - ASA (Royal Aviation Society Antwerp) - met onze speciale dank voor de medewerking]

Fueling tussenstop (7)