Bezig met laden...

Logboek

Turkije koopt 15 Leonardo AW119T trainingshelikopters

Turkije koopt 15 Leonardo AW119T trainingshelikopters

Het gaat overal hard in de Defensieministeries. De extra budgetten worden snel vastgelegd om extra militaire uitrusting te verwerven. En vooral de NATO-landen hebben ingezien dat hun jarenlange besparingen hun legerarsenaal duidelijke verzwakt heeft. Maar Turkije was een uitzondering op deze regel.

In Turkije heeft TAI (Turkish Aerospace Industries), onder dwingend impuls van president Erdogan, de afgelopen jaren meer op zijn helikopterontwikkelingen gefocust en heeft nu met de T129 ATAK een eigen competitieve aanvalshelikopter. Het werkt nu aan de certificering van de T-625 Gokbey, een 6-ton helikopter die te vergelijken is met de AW139.     

Het Turkse leger heeft nu dringend nood aan een 'compatibele' trainingshelikopter en zal nu een order plaatsen van 15 AW119T helikopters bij het Italiaanse Leonardo. Defense News verkreeg deze info op voorwaarde van anonimiteit. 

Het is niet verwonderlijk dat Turkije kiest voor deze trainingshelikopter. Zowel de T129 ATAK, met de Mangusta, als T-625 Gokbey, met de AW139, hebben Leonardo invloed in hun ontwerpen en hebben een zekere vorm van compatibiliteit. TAI (Turkish Aerospace Industries) is trouwens ook de leverancier van romp voor Leonardo's AW139-helikopters.

De multirole Leonardo AW119, een best-in-class eenmotorige helikopter, is de afgelopen jaren zeer succesvol gebleken voor opleidingen. In 2020 heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een contract getekend voor maximaal 130 AW119's ter vervanging van de verouderde Bell TH-57 Sea Ranger als de primaire trainingshelikopter voor de Amerikaanse marine, het marinierskorps en de kustwacht. Tot op heden zijn er reeds 104 eenheden in bestelling.

Ook de Israëlische en Portugese luchtmacht gebruiken de Leonardo AW119 als opleidingshelikopter.  

De AW119T wordt de Turkse versie van Leonardo's AW119M. De helikopter beschikt over een digitale avionica-suite die kritieke vluchtinformatie weergeeft op twee grote, multifunctionele displays, waardoor het situationeel bewustzijn wordt vergroot en de werkdruk van de piloot wordt verminderd. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *