Bezig met laden...

Logboek

50e verjaardag Grasshoppers met speciaal reunie te Deelen

50e verjaardag Grasshoppers met speciaal reunie te Deelen

De Grasshoppers, het Alouette demoteam van de Koninklijke Luchtmacht vierde op 23 september 2023 hun 50ste verjaardag. Deze zeer speciale gelegenheid kon het team van het Alouette-museum uit Barneveld niet zomaar laten voorbijgaan.  

Het verhaal van de Grasshoppers begint in het voorjaar van 1973. Vier piloten van het 299 squadron vlogen meer dan gebruikelijk in formatie boven de omgeving van de Vliegbasis Deelen. Zij deden dit als voorbereiding op een demonstratie tijdens de Luchtmacht Open Dag op Deelen ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Koninklijke Luchtmacht. Deze piloten vonden dat er iets speciaals gedaan moest worden en dat werd het ook. De Open Dag trok maar liefst 300.000 mensen.

De rest van de historie mag duidelijk zijn. Het Grasshopper Demo Team verkreeg met hun demonstratie groot aanzien in binnen- en buitenland. Helaas werd in 1995 het Demo Team opgeheven en werden de toestellen op Vliegbasis Soesterberg ingeleverd.

Het 50-jarig jubileum werd dan ook groots gevierd met een reünie van de vier Grasshopper Alouette-helikopters met de piloten, de technici, de militairen en alle personen die in de afgelopen 50 jaar iets bijgedragen hebben aan het grote succes van de Nederlandse Alouettes en het Grasshopper demo-team.

De vliegbasis Deelen was het uitgelezen decor voor deze samenkomst en het team van het Alouette-museum had geen moeite gespaard om drie van haar Alouettes uit het museum naar Deelen over te brengen. Ook de Alouette A-465 uit het Nationaal Militair Museum (NMM) van Soesterberg werd naar de luchtmachtbasis Deelen overgebracht om het demo-team met de vier Alouettes compleet te maken.  

Om het geheel nog completer te maken werden ook de vier - nog steeds vliegende - schaalmodellen van de Grasshopper Alouettes met hun grote broers verenigd. Een uniek beeld dat we vermoedelijk nooit meer zullen kunnen zien!

Voor de vele aanwezigen was deze reünie niet alleen een weerzien met de Grasshopper Alouettes maar ook en vooral met de collega's van toen. De sterke verhalen waren dan ook niet uit de lucht. Spijtig dat de toestellen niet meer luchtwaardig zijn want er was veel interesse om terug te vliegen...

Een prima event et dank aan NMM, Vfonds en het Alouette Museum Barneveld!

Dank aan Peter van Diermen voor de fotoreportage. Klik hier voor meer foto's.

 

1 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *